2019-02-26

Besök på växande Muskö örlogsbas

Muskö örlogsbas växer. Därför besökte nyligen ett antal tjänstemän och politiker från Nynäshamns kommun marinstaben för att få veta mer om försvarets verksamhet.

Kommundirektör Tommy Fabricius, planeringschef Mikael Gustafsson, platschef Tivadar Sivgren, kommunalråd Daniel Adborn, överstelöjtnant Jens Ribestrand, kommunalråd Harry Bouveng, näringslivschef Jonas Karlsson och förvaltningschef Alf Olsson

Muskö örlogsbas, eller Musköbasen som den kallas i folkmun, växer inledningsvis med 150 jobb när Marinens ledningsstab lämnar centrala Stockholm för att flytta in i bergrummen. I förlängningen kan det bli många fler nyanställningar. Dessa arbetstillfällen är viktiga för Nynäshamn och hela Södertörn.

Av den anledningen besökte Nynäshamns kommun Musköbasen för att få veta mer om Försvarsmaktens arbete och hur flytten fortgår. Platschef Tivadar Sivgren och överstelöjtnant Jens Ribestrand från Försvarsmaktens stabsavdelning tog väl emot oss och de hade mycket att berätta om de omfattande ombyggnationer som nu görs för att rusta upp.

En av världens största underjordiska örlogsbaser

Muskö örlogsbas invigdes av Gustav VI Adolf den 30 september 1969 och är en av världens största underjordiska örlogsbaser. Insprängt i berget många meter under marken finns bergrum som till ytan är ungefär lika stort som Gamla stan i Stockholm. Anläggningen rymmer ett flertal underjordiska fartygsdockor samt verkstäder, kontor, förråd, kök, reningsverk. Största dockan är 250 meter lång och 40 meter hög. Utanför berget finns kanslihus, kaserner och diverse personalstödslokaler.

Efter en intressant presentation och en guidad rundtur var vi alla ödmjuka över hur väl genomtänkt och välbyggd anläggningen är, sin ålder till trots. Musköbasen fyller faktiskt 50 år den 30 september. I jämförelse med för ett par decennier sedan är naturligtvis verksamheten begränsad. Men ändå, till glädje för många som minns Musköbasen från sin glans dagar, betyder det mycket att anläggningen nu rustas och kommer till användning igen.

Tivadar Sivgren berättade att många trotjänare fick en tår i ögonvrån när det ståtliga emblemet ”Tapperheten” - som varit akterornament på pansarskeppet HMS Tapperheten - återkom på plats ovanför Stora porten som leder ner i bergrummen.

Platschef Tivadar Sivgren och kommunalråd Daniel Adborn

Sidan granskad 2019-02-27