2019-01-16

Lokala entreprenörer arbetar för ett hållbart Nynäshamn

Det finns ett stort behov av effektiva lösningar för framtidens energiförsörjning. Att främja utvecklingen av infrastruktur för hållbar energi med innovativ miljöteknik är något som ett par lokala entreprenörer, Stefan Björnhård och Sören Colbing, tagit fasta på.

Stefan Björnhård, näringslivschef Jonas Karlsson, kommunalråd Daniel Adborn (L) och Sören Colbing.

Genom företagen Solenergi i Nynäshamn och Swedish Solar HydroGenesis samt nybildad stiftelse söker de nu samarbeten för att bland annat möjliggöra att en experimentell solcellsanläggning skall kunna byggas i Nynäshamn. Något som i samarbete med kommunens skolor skulle kunna öka förståelsen, kunskapen och väcka intresse kring den nya tekniken bland eleverna. Ökad kunskap om energimarknadens och solenergins förutsättningar möjliggör även för nya affärsmodeller. En sådan solcellsanläggning skulle även kunna främja tillväxt i kommunens befintliga näringsliv kring ny teknik för framställning, distribution och lagring av förnybar energi.

I framtiden spås en effektiv användning av energi och andra resurser bli viktig för näringslivets konkurrenskraft. Det finns ett behov av att hitta fungerande infrastruktur för distribution och lagring av hållbar energi. Detta kräver dock att företagen vågar investera i ny teknik. Det skall bli mycket spännande att följa dessa driftiga och engagerade entreprenörers arbete för ett hållbart Nynäshamn och Sverige.

Text: Lena Hentschel

Sidan granskad 2019-02-20