2019-04-03

Kommunens planeringschef blir EU:s jämställdhetsexpert

Nynäshamns kommuns planeringschef Mikael Gustafsson har fått ett nytt uppdrag – som jämställdhetsexpert åt EU. Vid sidan av jobbet som planeringschef ska han under tre år jobba för ett mer jämställt EU. Onsdag och torsdag den här veckan är han i Bryssel för att påbörja sitt nya uppdrag.

Profilbild Mikael Gustafsson.

Mikael Gustafsson har valts till ledamot i expertforumet för EU:s myndighet Eige som verkar för ett mer jämställt EU. Som ledamot är han en av två jämställdhetsexperter valda av EU-parlamentet. Det innebär att han representerar alla EU-länder och ska tänka på helheten för hela EU. Sen finns det ytterligare en jämställdhetsexpert för varje EU-land.

"Hedrande"

– Det känns stort och framför allt hedrande att få vara rådgivare och en av EU:s jämställdhetsexperter, säger Mikael Gustafsson, till vardags planeringschef på Nynäshamns kommun.

Det är knappast någon tillfällighet att just Mikael Gustafsson fick uppdraget som en av endast två jämställdhetsexperter valda av EU-parlamentet. Åren 2011-2014 var Mikael ordförande för Jämställdhetsutskottet i EU-parlamentet i Bryssel och sedan 2014 har han varit engagerad i Sveriges största förbund för kvinno- och tjejjourer i landet – Unizon. Först som ledamot och sedan 2018 som vice ordförande.

Brinner för mänskliga rättigheter

– Ända sedan tonåren har jag brunnit för mänskliga rättigheter där rättvisa, jämställdhet och jämlikhet ingår. Det är så uppenbart att män och kvinnor inte har samma möjligheter när det gäller makt, förmåner, lön med mera och jag tycker det är viktigt att vi människor ges likvärdiga livschanser, säger Mikael Gustafsson.

Ska ta fram konkreta förslag

Som jämställdhetsexpert ska han bidra till att arbeta fram förslag på områden som EU ska fokusera på åren 2020-2023.

– Vi ska inte bara ta fram skrivbordsprodukter, målet är att vi ska arbeta fram konkreta förslag som verkligen ger effekt i form av ökad jämställdhet, säger Mikael Gustafsson.

De områden som Mikael är extra engagerad i är mäns våld mot kvinnor, likvärdig representation i exempelvis politiska församlingar, styrelser, chefspositioner samt att skapa förutsättningar så kvinnor har samma möjligheter som män när det gäller bland annat löner och livsvillkor.

På vilket sätt märks engagemanget i ditt jobb som planeringschef?
– Jämställdhetsfrågor finns alltid med i mitt jobb som chef och ledare. I rekryteringssammanhang, i hur jag är mot min omgivning, hur jag agerar på möten om jag exempelvis ser härskarteknik. Min strävan är att vara ett gott exempel, sen lyckas jag säkerligen inte alltid.

Jämlikhet i Mål och budget

I kommunens viktigaste styrdokument Mål och budget är ett av målen att Nynäshamn ska präglas av gemenskap och jämlika livschanser. Även där är Mikael mån om att bidra med det han kan.

– Med risk för att sticka ut hakan så hade Fördjupade översiktsplanen inte sett ut som den gör utan att jag hade varit med och lyft fram jämställdhetsperspektivet. Likaså var jag projektledare för en checklista för jämlikhet och jämställdhet i samhällsplaneringen som blev klar i början av året.

Chefsjobb i Nynäshamn och uppdrag i Bryssel, hur ska du lösa det praktiskt?
– EU-jobbet är ett fritidsuppdrag och jag är van att göra rätt mycket på min fritid så jag ser inte att det kommer att vara något problem. Sen har jag en bra chef som ger mig ledigt när jag ska jobba med EU-uppdraget – som jag ser som väldigt viktigt. Vi har en jord att leva tillsammans på och det är värdelöst om vi inte kan nyttja den bättre. Vi är sociala varelser och vi borde alla kunna ha schyssta relationer till varandra och jag vill gärna vara med och bidra till den utvecklingen, avslutar Mikael.

Sidan granskad 2019-04-03

Sidansvarig: