2018-11-28

Kommunstyrelsens ordförande- en diplomatisk TP-fantast

Efter flera år som oppositionsråd valdes moderaten Harry Bouveng i höstas till kommunstyrelsens nya ordförande. Frågan är vem denne 63-åring är? En naturintresserad, diplomatisk, allmänbildad Trivial pursuitfantast enligt honom själv.

Profilbild på Harry Bouveng.

Foto: Fredrik Wennerlund.

Den 31 oktober valdes Harry Bouveng till kommunstyrelsens nya ordförande. Då hade han varit oppositionsråd i sex år. Från en dag till en annan satt han på två helt olika stolar.

"Får vara med och bestämma"

– Skillnaden mellan att vara med och bestämma och att inte få göra det är stor. Att få vara med och bestämma är intressant, oavsett om det handlar om att möblera om hemma eller att förverkliga en politisk idé, säger Harry Bouveng (M).

Vilka frågor är viktigast för kommunstyrelsens ordförande anser du?
– Det är främst tre frågor – näringsliv, skola och utveckling med fokus på bostadsbyggande så fler kan flytta hit. Näringsliv och skola är vi usla på enligt olika rankingar så där måste vi bli bättre. I början av nästa år kommer vi att satsa på en helt ny funktion - en näringslivsberedning för att hitta nya grepp som ska leda till bättre näringslivsklimat och bättre kontakt kommun – företagare. Skola och näringsliv hänger dessutom ihop på många sätt. Vill man locka hit företag och företagare har de ofta familj och då tittar de på skolornas kvalitet om de ska flytta hit. Och har vi bra utbildningar kan ungdomarna få jobb inom det lokala näringslivet. Så målet är en bättre skola, välmående näringsliv och stabil och kontrollerad tillväxt.

Kontrollerad tillväxt låter behärskat – är du en kontrollerad politiker som inte kommer med stora utspel?
– Om jag ska komma med ett utspel vill jag att sannolikheten för att utspelet blir av ska vara väldigt stor. Om man ställer ut löften som är mer förhoppningar än verklighet kan tilltron bli naggad i kanten om löftet inte blir av.

Mitt i vår intervju ringer telefonen och Harry Bouveng frågar om han kan ta samtalet. Jag nickar och han svarar kort på några frågor innan vi fortsätter intervjun. Jag frågar hur han ser på tillgänglighet i sitt nya uppdrag.

– Har man den här positionen bör man vara tillgänglig för medarbetare och invånare. Jag tror att folk förväntar sig det. Och om jag vill ha en bra dialog kan det krävas att jag är tillgänglig, kanske inte dygnet runt men så mycket som möjligt.

Politisk bana

Harry Bouveng startade sin politiska bana redan år 1970. Efter att ha läst alla partiers och ungdomsförbunds partiprogram föll valet på Moderata ungdomsförbundet. Efter några aktiva år gjorde barnafödande och jobb att politiken fick stå tillbaka. Till slutet av 1990-talet då barnen gick i skolan och han engagerade sig i skolfrågor. År 2002 ställde han upp i kommunvalet, 2007 blev han gruppledare för moderaterna i barn- och utbildningsnämnden, 2010 vice ordförande i kommunfullmäktige och 2012 oppositionsråd.

Arbeten

Innan Harry Bouveng engagerade sig helhjärtat i politiken arbetade han bland annat på resebyrå med fokus på skidresor samt hade egna företag inom bland annat kemikalie- och fastighetsbranschen.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag tycker om att vara ute, vistas i naturen. Det kan vara allt från att jobba i trädgården och promenera i skogen till alpin skidåkning och att vara ute i skärgården.

När Harry Bouveng beskriver sig själv är det just naturälskaren han lyfter fram. Men han säger sig även vara idrottsintresserad, samhällsintresserad, diplomatisk och allmänbildad. Mycket av allmänbildningen kommer från Trivial pursit som han och kompisarna ägnade sig åt mest varje kväll under 1980-talet.

Du är född i Solna, hur hamnade du i Nynäshamn?
– Vi flyttade hit 1994, då bodde vi i Sundbyberg och hade fått vårt andra barn. Vi ville helt enkelt närmare naturen och då passade Nynäshamn perfekt, avslutar Harry Bouveng.

Namn: Harry Bouveng.
Ålder: 63 år.
Uppdrag i kommunen: Ordförande kommunstyrelsen, ledamot kommunfullmäktige.
Andra uppdrag: Suppleant Alkärrsplans utvecklings AB, ersättare Regionalt
skärgårdsråd, ombud Storstockholm (tidigare Kommunförbundet Stockholms läns), ersättare Södertörns Brandförsvarsförbunds förbundsdirektion.
Antal år som politiker: 15.
Familj: Fru och tre vuxna barn.
Bor: På landsbygden utanför Ösmo.

Sidan granskad 2018-11-28

Sidansvarig: