2018-06-26

Jakt på vildsvin i Nynäshamn

Viltvårdslaget jagar nu vildsvin i Nynäshamns tätort.  Anledningen är det ökade antalet vildsvin som förstör i trädgårdar och som skapar otrygghet hos invånarna.

Vildsvin.

Foto: Scandinav bildbyrå.

Allt fler invånare hör av sig till Nynäshamns kommun och rapporterar om problem med bland annat vildsvin i Nynäshamns tätort. De är både fastighetsägare som har problem med djur som förstör i trädgårdar och invånare som känner sig otrygga på allmän plats. Kommunstyrelsen beslutade därför i slutet av maj att ge viltvårdslaget uppdraget att aktivt jaga vildsvin i tätorten.

Kvällar och nätter

Jakten sker främst kvällar och nätter i enlighet med jaktlagstiftningen och med beviljade dispenser och tillstånd från Naturvårdsverket och Polisen. Syftet med insatsen är både att minska beståndet och att störa vildsvinsgrupperna
så de söker sig till andra områden och återgår till ett naturligt och skyggt beteende.

Hög säkerhet

– Sedan tidigare utfordrar vi på bland annat Lövhagen i syfte att locka vildsvin från tätorten. Utfordringen har inte gett full effekt, därför bedrivs nu jakt med höga krav på säkerhetstänkande och där jägarna är utrustade med varselvästar märkta Viltvårdare, säger Nynäshamns kommuns markförvaltare Peter Svedberg.

Sidan granskad 2018-06-26

Sidansvarig: