2018-06-25

Krafttag för hållbart arbetsliv

Kommunerna Nynäshamn och Järfälla har beviljats 27 miljoner kronor från Europeiska socialfonden till projektet Hälsofrämjande arbetsliv. Projektet ska ge hälsosamma, hållbara arbetsplatser med medarbetare som trivs och mår bra och som har goda förutsättningar att ge invånarna bra service.

Glada män och kvinnor sitter runt ett sammanträdesbord.

Foto: Scandinav bildbyrå.

Både Nynäshamn och Järfälla kommuner har, liksom många andra kommuner i landet, utmaningar i form av hög ohälsa bland medarbetarna där ungefär 40 procent av den totala sjukfrånvaron beror på psykisk ohälsa. Sjukfrånvaron är dessutom inte jämställd, då kvinnors sjuktal är mer än dubbelt så hög som männens.

Hållbar och hälsosam arbetslivssituation

Nu tar de båda kommunerna krafttag för ett hållbart arbetsliv. Kommunerna startar projektet Hälsofrämjande arbetsliv som ska bidra till att arbetsplatserna skapar en hållbar och hälsosam arbetslivssituation som gör att medarbetarna behåller hälsan och kan stanna kvar längre i arbetslivet. Med en ökad kompetens inom området tror kommunerna att den arbetsrelaterade ohälsan kan minska. Projektet är möjligt tack vare Europeiska socialfonden som har
beviljat 27 miljoner kronor till det treåriga projektet.

– Vi har ett omfattande arbete framför oss med att skapa ett hälsofrämjande arbetsliv där medarbetarna mår riktigt bra och har bra förutsättningar för att leverera hög kvalitet till våra invånare. Medlen från Europeiska socialfonden kommer vara oerhört betydelsefulla för att kunna uppnå goda resultat, minska sjukfrånvaron och få en jämställd hälsa, säger Nynäshamns kommuns personalchef Linn Marsten.

2 000 deltagare

Totalt ska 2 000 anställda fördelat på de båda kommunerna delta i projektet. Det handlar om medarbetare, chefer, anställda på HR-avdelningarna, skyddsombud och fackliga representanter.

Projektet startar den 1 september men redan nu finns ett färdigt koncept gällande vilka insatser som ska ingå. Den största insatsen är den så kallade OSA-dialogen som bland annat innebär att chefer och medarbetare får stöd och kunskap för att kunna förebygga och hantera hög arbetsbelastning, stress och annat som kan leda till ohälsa på jobbet.

– Det känns väldigt bra att vi nu får möjlighet att verkligen satsa på ett hållbart arbetsliv. Förutom minskad ohälsa kan projektet på sikt även bidra till att stärka oss som hållbara och attraktiva arbetsgivare samt gynna kompetensförsörjningen, säger Järfälla kommuns personaldirektör Birgitta Orbert.

Förutom kommunerna Nynäshamn och Järfälla deltar Centrum för arbets- och miljömedicin samt Samordningsförbundet Östra Södertörn.

Sidan granskad 2018-06-25