2018-06-04

Storsatsningen på nyanlända är nu verklighet

Under måndagen invigdes Etableringscentrum Nynäshamn
som jobbar för att nyanlända snabbare får arbete eller börjar studera. Centrumet, som öppnade för en knapp månad sedan, har redan gett bra resultat.

Patirk Isestad står med ballonger i bakgrunden och blommor i förgrunden.

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S) talade på invigningen i Nynäshamn.

– Det här är en storsatsning på nyanlända som ska leda till bra integration, och i Nynäshamn har arbetet redan gett mycket bra  resultat. Av de 20 som hittills
skrivits in i Nynäshamn har hälften redan fått arbete. Andra hälften har fått praktikplatser, anpassade aktiviteter på Etableringscentrum samt fått platser på utbildningar där arbetsmarknaden är stark, säger Patrik Isestad (S),
kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Brett samarbete

Den här veckan invigs totalt tre Etableringscentrum – ett i Nynäshamn, ett i Tyresö och ett i Haninge. Centrumen har blivit verklighet tack vare ett samarbete mellan de tre kommunerna, Arbetsförmedlingen och Europeiska socialfonden (ESF) som är medfinansiär med två tredjedelar.

Samlat stöd

På Etableringscentrum får nyanlända kvinnor och män ett samlat stöd. I varje centrum finns arbetsförmedlare, jobbagenter, arbetskonsulent, samhällsvägledare och språkpedagoger. Tillsammans tar de olika professionerna fram en individuellt utformad handlingsplan för varje inskriven person. Handlingsplanen har fokus på jobbförberedande och språkstärkande aktiviteter som är ett komplement till Svenska för invandrare (SFI) och Arbetsförmedlingens ordinarie insatser.

Utveckla metoder som sprids i landet

Målet är att 55 procent av kommunernas nyanlända kvinnor och män har fått arbete eller studerar 90 dagar efter att det tvååriga etableringsprogrammet har avslutats. I dag ligger siffran på 40 procent. Tanken är att utveckla fungerande metoder och arbetssätt som kan spridas i hela Sverige.

Här är länk till pressmeddelande om de tre Etableringscentrumen.

Sidan granskad 2018-06-07