Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2018-05-25

Så påverkar GDPR kommunen

Idag börjar nya dataskyddsförordningen, så kallad GDPR, att gälla inom hela EU. För dig som kommuninvånare innebär det framförallt ett utökat skydd av dina personuppgifter.

GDPR ersätter den tidigare personuppgiftslagen (PUL). En hel del i den nya lagen påminner om personuppgiftslagen som funnits i Sveriges sedan 1998, men den nya lagen ställer större krav på oss som kommun och tydligare rättigheter för dig som kommuninvånare.

Ett av kraven i GDPR är att alla kommunen måste ha ett dataskyddsombud och till den uppgiften har alltså Maria Ekstedt utsetts. Till henne kan man vända sig med frågor om hur kommunen hanterar personuppgifter.

Krav på tydligt syfte med behandlingen

En annan stor skillnad är att syftet med personuppgiftsbehandlingen måste vara mycket tydligare än tidigare. Vi som kommun måste kunna visa upp vad vi vill göra med personuppgifterna och hur vi registrerar eller sparar dem. Dessutom har informationsplikten gentemot de registrerade utökats, och kommunen arbetar nu med just bland annat med den frågan.

- Information har redan skickats ut till exempelvis vårdnadshavare i skola och förskola och till företag som prenumererar på nyhetsbrev från kommunen, berättar Maria Ekstedt.

Stärkta rättigheter för kommuninvånare

En tredje viktig aspekt av den nya lagen är att den enskildes rättigheter har stärkts avsevärt. De registrerade har, under vissa omständigheter, bland annat rätt till att:

  • Få information om vilka personuppgifter kommunen behandlar
  • Korrigera felaktiga personuppgifter
  • Begära att personuppgifter raderas, så länge det inte finns en rättslig grund för att behålla dem.

Här kan du läsa mer om kommunens hantering av personuppgifter och dina rättigheter.

Text: Emma Ny

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2018-05-24

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Kontakta kommunen
Telefon: 08-520 680 00

Fax: 08-520 140 08

E-post: kontaktcenter@nynashamn.se

Besöksadress:
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp