2018-05-25

Fokus på krisberedskap

Den 28 maj – 3 juni pågår Krisberedskapsveckan 2018. Det är en nationell kampanj med syftet att få privatpersoner att reflektera över vad de själva behöver göra och hur de behöver förbereda sig om el, vatten eller telekommunikationer skulle sluta fungera. Nynäshamns kommun deltar i kampanjen.

- Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra situationer som till exempel långvarigt elavbrott. Intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är stort och förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i Krisberedskapsveckan, säger Kenneth Kollberg, Nynäshamns kommuns säkerhetschef.

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet under krisberedskapsveckan och syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Broschyr till alla hushåll

Under veckan kommer alla hushåll få broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB. Broschyren ska hjälpa invånarna att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter.

Utställning på biblioteken

Mellan den 28 maj och 3 juni kommer en liten utställning om krisberedskap i hemmet att finnas på biblioteken i Nynäshamn, Ösmo och Sorunda samt i kommunhusets entré. Där kan man lära sig mer om vad som bör finnas i en krislåda. Aktiviteter kommer även ske på kommunens Facebooksida.

Läs mer om hemberedskap på våra säkerhetssidor

För mer information, kontakta Kenneth Kollberg, säkerhetschef, Nynäshamns kommun: kenneth.kollberg@nynashamn.se

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Text: Emma Ny

Sidan granskad 2018-07-02