2019-05-10

Fokus på livräddande utbildning i Nynäshamn

Nynäshamn har en lång tradition av utbildning inom hjärt- och lungräddning. Under veckan fick representanter från Nynäshamns kommun berätta hur kommunens skolor arbetar inom området vid en nätverksträff i Stockholm för hjärt- och lungräddningsinstruktörer.

I Nynäshamn har utbildning inom hjärt- och lungräddning (HLR) varit en naturlig del av undervisningen sedan 1985. Under nätverksträffen för hjärt- och lungräddningsinstruktörer som arrangerades av Svenska HLR-rådet, fick representanter från kommunen presentera hur kommunen arbetar med att utbilda elever i livräddande insatser.

Lång tradition av HLR-utbildning

- Nynäshamn har arbetat aktivt med hjärt- och lungräddning sedan 1985, säger Annika Setterquist, skolchef för grundskolan i Nynäshamn. Vi är en skärgårdskommun med omedelbar närhet till vatten och därför är det viktigt att utbilda våra elever i livräddande insatser.

I Nynäshamn får alla elever från förskoleklass till gymnasiet genomgå utbildning inom HLR. Övningarna går att anpassa efter barnens ålder.

Citat från elever i Nynäshamns kommun

- Självklarhet för mig att rädda liv! Det kan ju faktiskt vara någon som står mig nära och som jag älskar, till exempel mamma, pappa eller min storebror.
Elev, årskurs 2, gymnasiet”

- Det är bra att kunna om man är i skogen med någon kompis”.
Elev, årskurs 2, grundskolan.

- Bra att kunna om det händer något hemma”.
Elev, årskurs 4, grundskolan.

Om Svenska HLR-rådet

Svenska HLR-rådet är en nationell, ideell organisation med representanter från bland annat allmänheten, sjukvården, skolan, Svenska Röda Korset, Svenska Livräddningssällskapet, Civilförsvarsförbundet och Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund. Organisationen har sedan starten 1983, utbildat cirka 80 000 instruktörer som i sin tur har utbildat cirka 3 miljoner personer i hjärt-lungräddning. Rådets övergripande mål är att öka överlevnaden för personer som drabbas av plötsligt, oväntat hjärtstopp genom ett optimalt omhändertagande.

Sidan granskad 2019-05-09

Sidansvarig: