2019-05-07

Pengaregn över Nynäshamns kompetenscentrum

Vuxenutbildningen Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) har beviljats hela 1,2 miljoner kronor av Skolverket. Pengarna ska främst gå till att utbilda elever i entreprenörskap och eget företagande samt till utveckling av befintligt Lärcentrum för att kunna bredda utbudet av utbildningar med kompetenser som kommunens företagare efterfrågar.

Nynäshamns kommuns vuxenutbildning NKC har beviljats två olika bidrag – ett på 800 000 kronor och ett på närmare 400 000 kronor av Skolverket. Det första bidraget ska gå till att utveckla befintligt Lärcentrum så den blir som en slags mäklare mellan företag och rätt kompetens.

Utveckling av Lärcentrum

– Lärcentrum har funnits lång tid på NKC och är en mötesplats där studenter som läser på distans får stöd i sina studier med bland annat handledning, studielokal och teknisk utrustning. Nu tar NKC ett stort kliv för att vidareutveckla Lärcentrum till att bli en mötesplats även i utbildningsrelaterade tillväxtfrågor mellan företag och oss som utbildningssamordnare. Det är nödvändigt för att kunna erbjuda studerande ett utbildningsinnehåll som arbetslivet i kommunen efterfrågar, säger Anneli Sahlin, rektor på NKC.

Utbildning i entreprenörskap

Det andra bidraget ska gå till att utbilda elever i entreprenörskap och eget företagande. Exempel på ämnen är: Så gör man för att starta eget företag, Så ser företagandet ut i Nynäshamn och Våga satsa på dina mål och drömmar.

– Vi vill ta ett stort kliv framåt för att bli den självklara motorn mellan det lokala arbetslivet och den kompetens de efterfrågar. Efter önskemål har vi i dag utbildningar för bryggeritekniker, barnskötare och vård- och omsorgspersonal men vi vill utforma fler utbildningar som arbetslivet efterfrågar och bygga ett vinnande koncept för enskilda individer, företagare och kommunen, säger Anneli Sahlin.

Sidan granskad 2019-05-06

Sidansvarig: