2018-10-29

Sunnerbyskolans högstadium flyttar till Vanstaskolan

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att Sunnerbyskolans högstadium ska flyttas och gå samman med Vanstaskolans högstadium i Ösmo. Förändringen kommer att genomföras i samband med starten av höstterminen 2019.

Bilden föreställer ungdomar

Foto: Scandinav Bildbyrå

Barn- och utbildningsnämnden sammanträdde den 25 oktober och beslutade att flytta Sunnerbyskolans högstadium till Vanstaskolan i Ösmo. Flytten är planerad att genomföras så att eleverna från Sunnerbyskolan börjar på Vanstaskolan från och med starten av höstterminen 2019. Orsakerna till sammanslagningen är flera.

- Vi ser många fördelar med att skolornas högstadier går samman, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen. Med ett ökat antal elever på Vanstaskolan bildas mer dynamiska elevgrupper som ger bättre förutsättningar för högre måluppfyllelse och det ger vår personal ökade möjligheter till kollegialt lärande. Genom det här beslutet kan vi också bättre utnyttja de lokaler som finns. I tillägg har Sunnerbyskolan ett betydande ekonomiskt underskott som vi inte kan åtgärda genom personalnedskärningar, så en förändring är nödvändig.

I samband med sammanslagningen av högstadierna, flyttar Sunnerby förskola in i Sunnerbyskolan och Kyrkskolan får möjlighet att nyttja lokaler i skolan vid behov.

- Vi hoppas att det här blir bra på både kort och lång sikt, framförallt att fler elever ska få gymnasiebehörighet, säger Annika Setterquist, skolchef för grundskolan. Det finns ett välordnat arbetssätt och en hög kvalité på undervisningen inom Sunnerbyskolan som är viktig att förvalta och Vanstaskolan har en mycket kompetent personalgrupp med en av kommunens högsta täthet av behöriga lärare. Synergieffekterna som uppstår när vi kombinerar dessa två lärarteam kommer att gynna våra elever. Sunnerbyskolan får också genom beslutet en matsal och vi undersöker om vi kan öka Kulturskolans närvaro i Sorunda.

I samband med att högstadiet flyttar ut, kommer Sunnerby förskola att flytta in i Sunnerbyskolan. En renovering och ombyggnation kommer att genomföras för att anpassa lokalerna för förskoleverksamhet.

- Det här beslutet är goda nyheter för Sunnerby förskola och vi ser fram emot att flytta in verksamheten i nya fina lokaler i Sunnerbyskolan, säger Tina Persson, skolchef förskola.

Text: Fredrik Nordensson

Sidan granskad 2018-10-26