Information om risker kopplat till pågående torka

Här har vi samlat information om konsekvenskerna av det torra vädret. Länkar till mer information om:

2018-06-29

Finaltävling på Azorerna för Sunnerbyskolans Sorundakosmonauter

Under våren deltog fyra elever från Sunnerbyskolan i den internationella rymdtävlingen CanSat i Norge. Eleverna gjorde så bra ifrån sig att de i slutet av juni ska delta i den europeiska finalen på Azorerna i Portugal.

Bilden föreställer minisatelliten

Foto: Sunnerbyskolan

Fyra elever från Sunnerbyskolan deltog under våren i CanSat, en internationell rymdtävling som hölls på Andöya i Norge. Eleverna presterade så väl att de kvalificerade sig för den europeiska finaltävlingen på Azorerna i Portugal.

Under fem dagar ska de konstruera och skjuta upp en minisatellit som ryms i en läskburk och som kan hämta in data från omgivningen. Tävlingen arrangeras 27 juni-1 juli 2018.

Tävlingen går ut på att konstruera minisatelliten så att den klarar av två obligatoriska uppdrag, mäta lufttryck och temperatur, och en valfri uppgift. Eleverna från Sunnerbyskolan har fokuserat på att mäta halterna av koldioxid och metangas.

Sorundakosmonauterna har en blogg där intresserade kan följa elevernas arbete och tävlingens utveckling. Bloggen finns på https://nouw.com/sorundakosmonauternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Fredrik Nordensson

Sidan granskad 2018-06-28