2018-05-23

Ny bok ska lära SFI-elever svenska utomhus

Inom kort finns en ny bok om utomhuspedagogik för nyanlända och andra elever som går utbildningen Svenska för invandrare (SFI). Genom att se och känna på naturen ska eleverna lära sig svenska.

Omslaget på den nya boken. Namnet på boken samt kvinna som håller i en ram.

Omslaget på den nya boken.

Boken ” Att lära in SFI ute”, vänder sig till lärare som undervisar i Svenska för invandrare. Boken innehåller övningar som på olika sätt stimulerar till att kommunicera på svenska både muntligt och skriftligt. Boken ger också lärare mer kunskap om vad som är viktigt att tänka på vid undervisning utomhus.

Se och känna på naturen

– Om du ska lära dig exempelvis ordet björk minns du ordet lättare om du får se och känna på björkens vita släta näver, små knoppar och blad än om du bara läser en lista med glosor. Inomhuspedagogik är också bra, men det bästa är att kombinera de båda metoderna. Kunskaperna gifter sig då helt enkelt med varandra, säger Robert Lättman-Masch, lärare på Nynäshamns Naturskola.

Tanken med boken är att utomhuspedagogiken ska inspirera eleverna till samarbete och kommunikation men också att presentera den svenska naturen som en del av det svenska samhället och svensk kultur.

"Förknippar naturen med minor och farliga djur"

– Vi vill att eleverna ska känna sig bekväma med den svenska naturen så de kan uppleva våra olika årstider, växter och djur. Det förekommer att nyanlända förknippar naturen med exempelvis minor och farliga djur, då vill vi visa att naturen här är trygg jämfört med i många andra länder, säger Robert Lättman-Masch.

Två lärare och barn- och utbildningsnämndens ordförande står intill en totempåle.

En av två totempålar som täcktes av vid onsdagens 30-årsfirande. Från vänster lärarna Mats Wejdmark och Robert Lättman-Marsch samt barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S). Foto: Gunilla Sandman.

Bakom boken står Nynäshamns Naturskola, Uddevalla Naturskola och två utomhuspedagoger som tidigare har arbetat på Södertälje respektive Hyttö Naturskola. Boken är just nu på korrekturläsning och beräknas vara helt färdig i augusti.

Nynäshamns Naturskola firar 30 år

I år firar Nynäshamns Naturskola 30 år. Jubileet uppmärksammas med en rad aktiviteter under året. Bland annat var det tårtkalas och avtäckning av två totempålar – en med däggdjur och en med småkryp - onsdag morgon. Två
skolklasser från årskurs 3 var då på plats liksom naturskolans lärare och barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S).

Torsdag 24 maj är det öppet hus för allmänheten på kvällen.

Sidan granskad 2018-05-23

Sidansvarig: