2018-04-09

Elever från Sunnerbyskolan deltar i internationell rymdtävling

Fyra elever från Sunnerbyskolan ska delta i CanSat, en internationell rymdtävling som anordnas på Andöya Spacestation i Norge.

Bilden föreställer elev som arbetar med utrustningen som ska placeras i läskburken

Foto: Sunnerbyskolan

Fyra elever från Sunnerbyskolans profil Datalogiskt tänkande deltar som ett lag vid den internationella tävlingen CanSat på Andöya Spacestation i Norge. Laget har konstruerat en satellit med mätutrustning som ryms i en läskburk. Satelliten mäter tryck och temperatur, samtidigt som den skickar ut GPS-signaler.

Under tävlingen skjuts satelliten upp med en raket, lämnar raketen vid 1000 meters höjd och följs sedan av tävlingsdeltagare och jury när den med fallskärm faller mot jorden igen. All data sänds till en dator.

- Det är otroligt roligt att vår nya satsning runt Datalogiskt tänkande ger möjligheter för elever att utvecklas, utforska och utmanas i ämnet teknik och datalogiskt tänkande, säger Johnna Gilljam, rektor vid Sunnerbyskolan. Att åka till Andöya Spacestation i Norge och omsätta sina beräkningar och konstruktioner i verkligheten är både lärorikt och spännande och jag hoppas att det ska stimulera till fortsätt lärande för eleverna och inspirera andra. Det är roligt att vi blev antagna till tävlingen och ett stort tack till Ylva Skilberg som är en engagerad lärare, säger hon.

Laget från Sunnerbyskolan deltar i den nordiska deltävlingen. En jury följer alla deltagande lag under tävlingsveckan och utser därefter ett vinnande lag.

Vinnarna får sedan åka till Azorerna i juni för att representera Norden i den europeiska tävlingen.

Tävlingen pågår 10-12 april och den som vill följa eleverna från Sunnerbyskolan under tävlingen kan besöka bloggen ”Sorundakosmonauterna” på adressen https://nouw.com/sorundakosmonauternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Fredrik Nordensson

Sidan granskad 2018-04-09