2018-03-15

Delar av det nationella provet för årskurs 9 har läckt ut

Skolverket har informerat om att en del av det nationella provet för årskurs 9 har läckt ut. Det handlar om en uppsatsdel men barn-och utbildningsförvaltningen gör bedömningen att ordinarie prov kan användas.

Person genomför ett skriftligt prov

Foto: Scandinav Bildbyrå

Barn-och utbildningsförvaltningen har fått information av Skolverket att delar av det nationella provet i årskurs 9 har läckt ut. Det handlar om del C som är en individuell uppsatsdel.

Skolverket har inte gått ut med någon rekommendation om att använda de ersättningsprov som finns tillgängliga och barn-och utbildningsförvaltningen kommer att använda de ordinarie proven. Dels gör förvaltningen denna bedömning på grund av att resultaten av ordinarie prov anses vara tillförlitliga och dels kan inte ersättningsprovens resultat användas för statistisk uppföljning.

Även förra året läckte prov ut och kommunen valde då att använda ersättningsprov vilket innebär att de är förbrukade. Skolornas lärare kommer vid bedömningarna att vara extra uppmärksamma.

Vårdnadshavare och elever kan kontakta rektor på sin aktuella skola för mer information.

Text: Fredrik Nordensson

Sidan granskad 2018-03-15