2018-03-05

Förvaltningsrätten har fattat beslut om vite efter Skolinspektionens granskning

Skolinspektionen genomförde 2015 en granskning av kommunen som huvudman och fann då brister i kommunens skolverksamheter. Nu har Förvaltningsrätten beslutat att kommunen är skyldig att betala de viten som Skolinspektion krävt.

2015 genomförde Skolinspektionen en granskning av Nynäshamns kommun som huvudman och fann brister inom flera områden. Det resulterade i att kommunen fick vitesförelägganden, som skulle betalas om inte bristerna åtgärdades. Därefter tog kommunen och Skolinspektionen gemensamt fram en åtgärdsplan. Efter sitt återbesök i kommunen 2016 begärde Skolinspektionen att Förvaltningsrätten skulle utdöma vitena om totalt 400 000 kronor.

- Beslutet har varit väntat och har funnits med oss sedan 2015. Som ny förvaltningschef känner jag inte igen det som beskrevs i Skolinspektionens beslut från 2015 i dagens verksamheter. Mycket positiv utveckling har skett sedan dess och vi fortsätter framåt i samma anda, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef i barn-och utbildningsförvaltningen.

Sedan 2015 har flera förändringar genomförts i kommunens skolor. Bland annat har ett nytt resursfördelningssystem införts och arbetet med elevhälsa har förbättrats.

- Beslutet var väntat, nämnden har fattat de politiska beslut som har behövts för att åtgärda de brister som påtalats av Skolinspektionen. Förvaltningen har tagit fram flera konkreta mål för att säkerställa att det positiva arbetet fortsätter, säger Johan Augustsson, ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Text: Fredrik Nordensson

Sidan granskad 2018-03-05