2019-05-09

Skogvårdsinsatser vid Fjättern pågår

Just nu genomför Nynäshamns kommun skogsvårdsinsatser vid Fjättern. Arbetet pågår under våren och sommaren 2019.

I området kring Fjättern finns det i huvudsak två typer av skador:
• Vindfällen, knäckta stammar och lutande träd efter stormen Alfrida.
• Granar angripna av granbarkborre, i varierade stadium av angrepp.

Helt döda träd avverkas om de bedöms utgöra riskträd vid spår eller led, annars lämnas de i skogen som naturvärdsträd. De avverkade träden kommer att transporteras ut med skogsmaskin och sedan hämtas med lastbil. Ris kommer delvis att lämnas på marken samt främst vid spår tas bort eller flisas och senare läggas som spårbädd.

Fokus på säkerhet

Arbetet genomförs med fokus på säkerhet, både för skogsarbetarna och personer som nyttjar området. Därför är det viktigt att förbipasserande respekterar skyltar, eventuella avspärrningar samt söker kontakt med skogsarbetarna inför passage av ett område där arbete pågår.

Anledning till skogsarbetet

Eftersom förra sommaren var varm och torr ökade antalet angrepp av granbarkborrar i skogarna. Stormen Alfrida orsakade skador på skogen och även efterföljande snöbrott. Därför behöver kommunen genomöra åtgärder i skogsbeståndet för att motverka risken för större utbrott av granbarkborre.

En större mängd vindfällen, skadade, döda och angripna träd kommer att fällas och transporteras bort från skogen. Detta är åtgärder för att förhindra uppkomst och utbredning av insektsangrepp.

Vi hoppas på er förståelse, tackar för hjälpen och önskar alla en trevlig vistelse vid Fjättern.

Text: Marie Eriksson.

Sidan granskad 2019-05-09