2019-05-03

Lyft din åsikt om naturreservatet Stora Vika kalkbrott

Nu får allmänheten möjlighet att tycka till om blivande naturreservatet Stora Vika kalkbrott. Kommunen föreslår mer friluftsliv, och skötsel som skyddar de unika naturvärdena.

Bilden visar en vy över Stora Vika kalkbrott

Stora Vika kalkbrott

Kommunen arbetar för att bilda ett naturreservat vid Stora Vika kalkbrott. I dag, 3 maj, öppnar samrådet, där alla som vill kan lämna synpunkter på kommunens förslag.

- Vi hoppas få in många kloka synpunkter, som kanske lyfter fler perspektiv än dem vi har sett, säger Hanna Lilja, kommunekolog.

Naturreservatet ska bevara och utveckla de höga naturvärdena i området. Den 1900 miljoner år gamla urkalkstenen ger unika förutsättningar för speciella växter och djur, inte minst fjärilar. Området ingår också i riksintresse för kulturmiljövården med sin historia av kalkindustri.

Området ska bland annat bli mer tillgängligt för friluftsliv.

- Det betyder till exempel att vi vill göra det möjligt för allmänheten att besöka själva brottet, säger Hanna Lilja.

Kommunens förslag finns på Nynäshamns kommuns webbplats. Förslaget ställs även ut på biblioteken i Ösmo, Sorunda och Nynäshamn. 23 maj finns ett tillfälle att höra mer om förslaget vid ett öppet möte i Stora Vika skolas matsal, klockan 17.30.

Du som vill lämna synpunkter är välkommen att göra detta fram till den 16 juni.

Sidan granskad 2019-05-21

Sidansvarig: