2018-12-05

Kom ihåg att släcka dina ljus

Många bränder startar varje år på grund av bortglömda ljus. För att undvika bränder får du här några tips från Södertörns brandförsvarsförbund.

Ljus står på bord där kvinna och barn bakar.

Foto: Scandinav bildbyrå.

Checklista:

• Lämna  aldrig levande ljus obevakade. Ha som rutin att alltid släcka när du  lämnar rummet samt undvik att tända ljus när du är stressad och lätt glömmer, till exempel på morgonen.
  • Tänk på  vilken typ av ljusstakar du använder. Ljusstakar ska vara stadiga och obrännbara.
  • Undvik mossa  i adventljusstaken. Mossan antänder väldigt lätt.
  • Släck  ljusen innan de har brunnit ned för långt.
  • Ställ inte  ljus för nära varandra. Flera värmeljus på exempelvis en tallrik  producerar stor mängd ånga från stearinet vilket kan antända samtidigt och ge en större explosionsartad flamma.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan granskad 2018-12-04

Sidansvarig: