2018-09-27

Återvinningens dag – så minskar du avfallet

Den 29 september är Återvinningens dag. Nynäshamns kommun uppmärksammar dagen genom att tipsa om vad du kan göra för att minska ditt avfall och puffa för den återvinningsmarknad som är i helgen.

Barn återvinner vid återvinningsstation.

Foto: Scandinav bildbyrå.

Svenskar är bland de bästa i Europa på återvinning men vi kan bli bättre. I Nynäshamns kommun slängde varje invånare 515 kilo hushållsavfall förra året men endast 29 procent gick till materialåtervinning. Rikssnittet ligger på 473 kilo hushållsavfall per invånare varav 33,7 procent återvinns. Enligt branschorganisationen Avfall Sverige är 473 kilo en siffra som har ökat.

– Att minska avfallet är en viktigt fråga för oss alla. Förvisso är vi duktiga på att återvinna material och energi ur vårt avfall i Sverige. Men att avfallsmängderna ökar så snabbt är helt enkelt inte hållbart. Vår konsumtion förbrukar råvaror och energi i en rasande takt och orsakat oönskade utsläpp, säger Julia Nordström, vikarierande miljö- och klimatstrateg på Nynäshamns kommun.

Tips på vad du kan göra för att minska ditt avfall:

• Behåll det du har istället för att köpa nytt.
  • Köp dina nästa jeans second hand.
  • Hyr din långklänning istället för att köpa en ny.
  • Laga eller fixa till dina gamla möbler istället för att köpa nya.
  • Om du behöver nya möbler, leta först på second hand.
  • Leta efter Miljönär-märkningen när du handlar.

Källa: Avfall Sverige.

Här kan du återvinna

I Nynäshamn finns två återvinningscentralerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – i Hammarhagens industriområde och i Sunnerby industriområde. Runt om i kommunen finns det även flera återvinningsstationer.

Klädbytardag och loppis

Söndag den 30 september anordnar Vanstaskolan loppis och klädbytardag på skolan. Tanken med dagen är främst att kläder och sportartiklar för barn ska säljas och bytas. På den här sidan finns mer information.

Sidan granskad 2018-10-04

Sidansvarig: