2018-08-07

Lukt från Svandammen

Stillastående vatten och algblomning får en lukt att sprida sig från Svandammen i centrala Nynäshamn. Nu pumpar kommunen in friskt vatten för att motverka problemet.

Svandammsparken med fåglar i.

Foto: Anna Andersson

Sedan en tid tillbaka har det periodvis luktat från Svandammen. Lukten beror på algblomning som uppkommit i det stillastående vattnet.

Nytt vatten pumpas in

Vattnet i Svandammen förses med nytt vatten från havet genom en pump. Pumpen har inte fungerat tillfredställande och den väldigt varma sommaren har förstärkt problemet med lukten. På olika sätt tar sig fisk in i dammen och när vattentemperaturen blir så hög som nu klarar sig inte fisken. Därför finns det döda fiskar i dammen som förstärker lukten.

- Vi arbetar nu med att få in mer havsvatten i dammen för att komma tillrätta med problemet. Lukten är inte farlig men man ska absolut inte bada där det finns algblomning, säger Ellinor Magnusson, tillförordnad förvaltningschef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Text: Therese Säfström

Sidan granskad 2018-09-04