Information om risker kopplat till pågående torka

Här har vi samlat information om konsekvenskerna av det torra vädret. Länkar till mer information om:

2018-07-02

Upphävt eldningsförbud men med uppmaning om försiktighet

Länsstyrelsen har beslutat att från och med 21 juni upphäva det eldningsförbud i Stockholms län som infördes i maj . Södertörns brandförsvarsförbund avråder dock från ledning som inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt.

Trots upphävt förbud uppmanar Södertörns brandförsvarsförbund till mycket stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som till exempel cigarettglöd eller gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.

Om det är blåsigt ute eller om marken är torr bör du inte elda. Tänk också på att rök med gnistor kan göra så att elden sprider sig om det är torrt ute. Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten, även om du bara eldar lite. Håll koll på elden hela tiden om du eldar utomhus.

Mer om lokala föreskrifter kring eldning

Text: Emma Ny

Sidan granskad 2018-07-02