2018-06-01

Länsstyrelsen upphäver bygglov för Hallängens förskola

Bygglovet för Hallängens förskolas tillfälliga paviljonger har upphävts av Länsstyrelsen. Kommunen handlägger nu ärendet på nytt. Verksamheten på Hallängen påverkas inte.

Hallängens förskola behövde under hösten 2017 flytta från sina ordinarie lokaler på grund av fuktproblem och renoveringsbehov. I augusti 2017 beslutade därför kommunstyrelseförvaltningen att bevilja ett tidsbegränsat bygglov för en förskolepaviljong vid Viksängens IP i Ösmo.

Det tillfälliga bygglovet har nu överklagats till Länsstyrelsen Stockholm av en närliggande fastighetsägare med motiveringen att inget så kallat grannhörande har genomförts. Länsstyrelsen Stockholm har därför beslutat att upphäva det tillfälliga bygglovet.

- När ett bygglov som strider mot detaljplanen ska godkännas, måste först berörda grannar tillfrågas, säger Mikael Gustavsson, planeringschef på Kommunstyrelseförvaltningen i Nynäshamn. Det har inte skett i det här fallet.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, som ansvarar för kommunens fastigheter, har lämnat in en ny bygglovsansökan för att förskolepaviljongen ska få stå kvar.

- Vid godkännandet av det första bygglovet begicks ett formaliafel, säger Gustavsson. Den nya bygglovsansökan kommer att behandlas korrekt och vi ser samtidigt över kommunens rutiner för att undvika sådana här situationer i framtiden.

Hallängens förskolepaviljong kommer under tiden som bygglovsärendet pågår att stå kvar och användas som innan överklagandet.

- Vår verksamhet på Hallängens förskola kommer att fortsätta i paviljongerna precis som tidigare och barnen och vårdnadshavarna kommer inte att påverkas, säger Pia Widholm, avdelningschef för kommunens förskolor.

Sidan granskad 2018-06-01
Sidansvarig: Lisa Olén