Information om risker kopplat till pågående torka

Här har vi samlat information om konsekvenskerna av det torra vädret. Länkar till mer information om:

2018-04-16

Positivt planbesked för fler bostäder i Nynäshamns centrum

En fastighetsägare vill bygga hyresbostäder på taket till ”Konsumhuset” och ”Gallerianhuset” i centrala Nynäshamn. Nu har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden gett positivt planbesked till planerna.

Forsman fastigheter vill bygga hyresbostäder på taket till de fastigheter i Nynäshamns centrum där bland annat Konsum och Gallerian ligger. De har därför ansökt om planbesked för att få bygga på ytterligare två våningar på de aktuella fastigheterna Plåtslagaren 7 och Plåtslagaren 15. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tog på nämndens möte i april beslut om att lämna positivt planbesked. Det betyder att kommunen är positiv till att gå vidare med planarbetet.

- Planerna ligger i linje med kommunens fördjupade översiktsplan där Nynäshamns centrum är ett av de områden där vi gärna ser bostadsförtätning. I de centrala delarna finns redan tillgång till kollektivtrafik, butiker, restauranger och vårdcentral etcetera säger Sara Vall, kommunarkitekt och planarkitekt.

I centrum är den rekommenderade byggnadshöjden max fyra våningar. En påbyggnad i två våningar skulle i vissa delar av kvarteret göra att det totala våningsantalet blir fem våningar. Nämnden anser dock att en mindre avvikelse kan motiveras med att det är positivt att marken utnyttjas så effektivt som möjligt i det centrala läget.

- Det finns också flera frågor som vi behöver ta hänsyn till i planarbetet. En är att det idag inte finns någon yta för utomhusvistelse för de boende i kvarteret. Därför bör en gårdsmiljö med grönska utformas åt de boende i kvarteret om området förtätas. Ytterligare en fråga som behöver lösas är möjligheten till parkering för de boende, säger Sara Vall.

Beräkningen är att den färdiga detaljplanen kan antas under år 2021. Först därefter kan en eventuell byggnation starta.

Vad är ett planbesked?
Ett positivt planbesked är ett första besked till fastighetsägaren om att kommunen tänker inleda ett planarbete. Själva planarbetet påbörjas först när miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutat om planuppdrag.

Sidan granskad 2018-04-16
Sidansvarig: Lisa Olen