2018-02-09

Nytt bostadsområde växer fram i centrala Nynäshamn

Nynäshamn växer. Det första bostadshuset av flera i området Telegrafen-Vaktberget ska stå klart redan i mars 2019. I februari inleds omvandlingen av det gamla industriområdet längs Industrivägen och Bryggargatan till en ny helt ny stadsdel med cirka 1200 bostäder.

Först ut i den omvandling som är på gång av området Telegrafen-Vaktberget är Nynäshamnsbostäder. I mitten av februari inleder de markarbetet som förbereder för ett helt nytt hyreshus med 94 lägenheter.

Blandade lägenheter

Telegrafen 12, som Nynäshamnsbostäders fastighet heter, kommer bestå av en u-formad huskropp som löper längs med Nynäsvägen med kortare vinkelbyggnader längs Bryggaregatan och Industrivägen. På innergården kommer det finnas gemensam gård och grill samt ett cykelförråd för 180 cyklar.

Totalt sett handlar det om en bostadsyta på 800kvm och huset, som rymmer allt ifrån 1:or till 4:or kommer bli tre till fyra våningar högt.

Fasadskiss

Husen går i ljusgrått, rött, gult, grönt och brutet vitt. Här är fasaden ut mot Nynäsvägen.

Först inflyttning i december

Första trapphuset har inflyttningsdatum redan i december 2018, och hela bygget beräknas stå klart i mars 2019. Inga sprägningsarbeten kommer utföras och inga vägar kommer stängas av, men byggarbetet kommer medföra periodvis hög ljudnivå och ökad byggtrafik i området.

Slovensk byggentreprenör

För uppförandet av huset har Nynäshamnsbostäder upphandlat det Slovenska byggföretaget Pomgrad. De är Sloveniens nästa största byggföretag med stor erfarenhet av både bostadshus kontorsbyggnader, hotell och universitetsfastigheter. Uppdraget för Nynäshamnsbostäder blir dock det första i Sverige.

Text: Emma Ny

Om Telegrafen-Vaktberget: Området ska omvandlas från ett tidigare industriområde till en levande stadsdel med bostäder, verksamheter och service med egen identitet präglad av det industriella arvet. Utformningen av den offentliga miljön ska bidra till att förstå områdets historia som tidigare fabriksområde och den nya bebyggelsen ska visa hänsyn till den befintliga omgivningen och dess historiska sammanhang. Totalt sätt ska cirka 1200 bostäder byggas och det är åtta olika byggherrar involverade i arbetet.

Sidan granskad 2018-02-27

Sidansvarig: