2019-05-26

Följ rösträkningen i EU-valet

Nu på söndag 26 maj är det val till Europaparlamentet. Från klockan 23 på söndag kan du följa den preliminära rösträkningen för nynäshamnarnas och övriga Sveriges röster.

Preliminär rösträkning

Rösträkningen kan följas från 23
När vallokalerna stänger klockan 21 börjar alla kommuner att räkna rösterna. Det går att följa den preliminära rösträkningen från klockan 23 då röstmottagningen har avslutats i alla EU-länder. Det preliminära resultatet innehåller endast röster på partinivå. På den här sidan publiceras resultatet av den preliminära rösträkningen för Nynäshamnlänk till annan webbplats.

Onsdagsräkningen
Onsdagen den 29 maj uppdateras det preliminära valresultatet. Då räknar kommunerna de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Det är förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen samt röster från utlandet. Den så kallade onsdagsräkningen är offentlig så du kan följa den på plats. I Nynäshamn är den klockan 10 i Folkets hus, Stadshusplatsen 3.

Slutlig rösträkning

Måndag den 27 maj börjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Då bedömer och räknar länsstyrelsen alla röster en gång till. Länsstyrelserna redovisar antalet röster för varje parti och antalet personröster på varje kandidat. På den här sidan kan du följa den slutliga rösträkningen för Nynäshamnlänk till annan webbplats.

Slutligt valresultat

Det slutliga valresultatet presenteras när samtliga länsstyrelser har genomfört den slutliga rösträkningen och Valmyndigheten har beslutat om mandatfördelning, utsett ledamöter och ersättare samt fastställt valresultatet. Det slutliga valresultatet fastställs cirka en vecka efter valdagen.

På den här sidan finns Valmyndighetens information om rösträkningen i EU-valetlänk till annan webbplats.

Sidan granskad 2019-05-27

Sidansvarig: