2019-05-09

Så jobbar kommunen med EU-valet

Den 26 maj i år är det val till Europaparlamentet. I en kommun ansvarar Valnämnden för genomförandet av valet. Vad det innebär beskriver vi här, liksom länsstyrelsens och Valmyndighetens ansvar.

Alla Sveriges kommuner har en skyldighet att på lokal nivå ansvara för genomförandet av valen till Europaparlamentet samt till de allmänna valen – det vill säga valen till riksdag, kommun och landsting.

Lokala valmyndigheter

Ansvaret för valen ligger på de lokala valmyndigheterna, de så kallade
Valnämnderna, som består av förtroendevalda politiker – i Nynäshamn är de fem ledamöter och fem ersättare. Valnämndens uppgift är bland annat att utse och utbilda röstmottagare samt att besluta om vallokaler. De ansvarar även för förtidsröstningen, den preliminära rösträkningen på valnatten och den så
kallade onsdagsräkningen onsdagen efter valet.

Tjänstemän utför det praktiska arbetet

Som vanligt i en kommun så sköts det praktiska arbetet av tjänstemän. I Nynäshamn är det i första hand Kansliavdelningen och Kommunikationsenheten som står för det arbetet.

Regionala och centrala valmyndigheter

Valnämnderna ansvarar alltså för valen på lokal nivå. Den regionala
valmyndigheten är länsstyrelsen och på central nivå heter den kort och gott Valmyndigheten.

Länsstyrelsens ansvar
Länsstyrelsen sköter bland annat den slutliga röstsammanräkningen samt beslutar om indelningen av valdistrikt och valkretsar efter kommunernas förslag. De ansvarar för att utfärda nya röstkort, leverera namnvalsedlar efter partiernas beställningar, valnattsrapporteringen, med mera.

Valmyndighetens ansvar
Valmyndighetens ansvar är att fastställa valresultat, utse ledamöter och ersättare i riksdagen, informera väljarna om när och hur man röstar samt att ta fram handledningar och utbildningar för länsstyrelser och valnämnder. De ansvarar även för informationen om vilka som är röstberättigade – den så
kallade röstlängden -, blanketter och kuvert som används vid valen.

Samlad information om valet

På den här sidan finns samlad information om EU-valet. Där kan du läsa om vad valet handlar om, vilka du kan rösta på, vilka som får rösta och om hur valet går till.

Sidan granskad 2019-05-09

Sidansvarig: