2019-04-18

Eldning avrådes

Räddningstjänsterna i Stockholms län avråder från eldning i hela Stockholms län från och med i dag 18 april. Orsaken till avrådan är att fjolårsgräset snabbt torkar ut och när solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden ska sprida sig. Det här innebär att trots att det är eldningsvecka i Nynäshamn just nu uppmanas du att inte elda.

Uppgjord mindre eld.

Foto: Susanne Lindholm/Scandinav.

Bedömningen om avrådan från eldning är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.

I flera kommuner i länet, däribland Nynäshamn, är det eldningsveckor just nu. Men på grund av den stora risken för gräsbränder uppmanar räddningstjänsten att du:

• Inte eldar, utan istället kör ris och trädgårdsavfall till återvinningen.
  • Använder särskilt iordningsställda grillplatser om du vill grilla i naturen.

All eldning sker på eget ansvar

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning - till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa - finns i närheten. Håll koll på elden hela tiden när du eldar. Och kom ihåg att det alltid är du själv som ansvarar för säkerheten.

Information om brandriskprognosen finns även på telefonnummer:

• Södertörns brandförsvarsförbunds region: 08-721 23 26.
  • Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund.

Sidan granskad 2019-05-03