2017-01-10

Så uppmärksammas Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag uppmärksammas med flera dagars arrangemang i Nynäshamn. På själva minnesdagen 27 januari blir det bland annat ett fackeltåg från Stadshusplatsen till Nynäshamns kyrka.

Bild med texten Visa att du bryr dig.

Den 27 januari är internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. För att uppmärksamma Förintelsens minnesdag arrangeras flera evenemang i Nynäshamn 20 januari – 1 februari.

Fredag 20 januari

• Barnteater: Teatern ”Rätt som det är” utgår från Barnkonventionen och handlar om vänskap och acceptans. Tid: Klockan 15. Plats: Nynäshamns bibliotek, Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn.

Fredag 27 januari

• Författarafton: Författaren Bernt Hermele, som bland annat har skrivit boken Judejävel, gästar Nynäshamns bibliotek, Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn. Tid: klockan 17.15.
  • Fackeltåg: Direkt efter författaraftonen arrangerar Nynäshamns scoutkår ett fackeltåg som går från Stadshusplatsen till manifestationen i Nynäshamns kyrka.
  • Manifestation Nynäshamns kyrka: Det blir textläsning, dansuppvisning med Ösmo barn och framträdanden med musik och sångare från Kulturskolan och Nynäshamns församling. Årets tal hålls av kommunfullmäktiges ordförande Leif Öbrink (L). Tid: Klockan 19. Plats: Nynäshamns kyrka, Hamngatan 6 i Nynäshamn.

Lördag 28 januari

• Vernissage: Barn och utbildningsnämndens ordförande Patrik Isestad (S) inviger vernissagen och konstutställningen Visa att du bryr dig. Utställningen är öppen klockan 12-15 den 28 januari och klockan 12-18 dagarna 30 januari – 2 februari. Plats: Konstpoolen, Vikingavägen 39 i Nynäshamn. Tid: Vernissagen startar klockan 12.

Onsdag 1februari

• Filmvisning: Den flerfaldigt prisbelönta filmen Sauls son, som handlar om Auschwitzfången Saul Auslander och hans fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk, visas på Folkets hus, Stadshusplatsen 3 Nynäshamn. Tid: Klockan 19.

Arrangörer

Arrangemangen är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun, Nynäshamns församlinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Folkets huslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ABFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Konstpoolenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Radiokakanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan granskad 2017-02-09

Sidansvarig: