Dekorationsikon för funktionen lyssna på webbplatsen
Nynäshamns KompetensCentrum
Nynäshamns KompetensCentrum

Bryggeribranschen hittar sin personal i Nynäshamn

Det bubblar extra mycket i den starkast växande branschen i Sverige sett till antalet företag, bryggerinäringen. Etableringen av småbryggerier har varit explosionsartad och majoriteten är yngre än 10 år vilket gör att det är småbryggerierna som står för tillväxten. Branschen efterfrågar utbildad personal och i Nynäshamn finns yrkeshögskoleutbildningen som gör det möjligt att snabbt kunna rekrytera utbildad personal.

Sedan början av 2000-talet har branschen genomgått en kraftig förändring från storskaligt till mindre och mer hantverksinriktat. Även måltidsturismen i Sverige ökar vilket ökar efterfrågan på̊ hantverksmässigt kunniga dryckesproducenter eftersom konsumenterna i högre grad än tidigare besöker lokala producenter för smakupplevelser och provsmakningar. De senaste åren har branschen ökat med 25% vilket är lika mycket som tre företag i veckan. Efterfrågan på utbildad personal är stor.

Axel Möller har valt att utbilda sig till bryggeritekniker vid Nynäshamns kompetenscentrum. -Min långsiktiga plan är att ha mitt egna bryggeri. Utbildningen har gjort det lätt för mig att få praktikplats och att söka jobb på bryggeri. Utan kontakter eller någon form av bevis att man kan sin sak på papper, som till exempel avklarad utbildning är det lönlöst. Därför är utbildningen en bra väg in i branschen.

Tjejer i en mansdominerad bransch

Även om antalet bryggerier har exploderat i landet, har inte antalet kvinnliga bryggare haft samma utveckling men intresset för att lära sig mer om att brygga öl ökar hos tjejer.

-När jag drack öl som konsument märkte jag ibland att jag hade velat ha ölen annorlunda. Så jag bestämde mig för att lära mig mer för att kunna brygga öl så som jag själv vill ha den. De fördomar jag har mött om att tjejer inte kan brygga öl kommer från konsumenter av den yngre generationen. Den äldre generationen, i pensionsåldern, blir jätteglada när de ser att tjejer brygger öl säger Lina Elm studerande till bryggeritekniker i Nynäshamn.

Alla hjälper varandra, det är en stor gemenskap med folk från hela världen. Jag har inte mött något motstånd från någon i branschen.

Resursutmaningen i ett starkt växande segment

Sedan början av 2000-talet har bryggeribranschen genomgått en kraftig förändring från storskaligt till mindre och mer hantverksinriktad tillverkning. Tidigare hade bryggerierna i genomsnitt 80 anställda 2017 var den siffran färre än 5 anställda per bryggeri (Statistiska Centralbyrån). Etableringen av småbryggerier har varit explosionsartad och det är en utmaning att hitta kvalificerad personal.

-För att branschen ska kunna blomstra fullt ut i framtiden måste det till mer utbildad personal. Kreativiteten och entreprenörskapet finns redan, och det är en kraft som ingen kan stoppa. Bryggerinäringen är ett starkt växande segment, där rätt kompetens är nyckel till bryggerinäringens fortsatta tillväxt säger Petri Karhukorpi, VD Coppersmiths AB.

Fakta om:

Bryggeribranschen

  • Antalet ölsorter från svenska småbryggerier i Systembolagets sortiment har ökat från 30 till 350 de senaste tio åren
  • År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. År 2017 hade siffran ökat till 392 stycken (Dryckesbranschrapporten 2019)
  • På Gotland finns flest bryggerier per capita

YH-utbildningen Bryggeritekniker vid Nynäshamns kompetenscentrum

  • Yrkeshögskoleutbildningen som är på 1,5 år varvar teori med praktik. Praktik kan genomföras i form av studiebesök, projektarbete samt i form av LIA (Lärande i arbete), med möjlighet till internationell praktik
  • På Stockholm Beer and Whiskey Festival kommer studerande från bryggeriteknikerutbildningen att delta för att berätta om sina planer inom branschen
  • Mässan äger rum i Stockholm 26-28 september och 3-5 oktober
Kontaktperson inför mässan: Frida Sandegård, 073-6155489 frida.sandegard@nynashamn.seKontaktperson på mässan: Lasse Sahlin, 072-4672471 lasse.sahlin@nynashamn.se
Sidan granskad 2019-09-17

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Dekorationsikon för besökadress

Stadshusplatsen 1

Dekorationsikon för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp