Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Minska matsvinnet

Idag slängs alldeles för mycket mat i skolmatsalarna vilket är både kostsamt och dåligt för miljön. Bara i Nynäshamn kostar matsvinnet 4 miljoner kronor per år.

Matsvinn kallas den mat som slängs i soporna trots att den hade kunnat gå att äta. I skolor består en del av matsvinnet av så kallat tallrikssvinn. Tallrikssvinn är den mat som eleverna slänger från sina tallrikar.

Kostenheten arbetar ständigt med att minska matsvinnet, bland annat genom att göra svinnmätningar. Målet är att tallrikssvinnet ska minska från 17 gram per portion till 12 gram.

Fantasifull smörgås

Håriga mackan

Håriga mackan

Det bästa sättet att minska mängden mat som kastas är förstås att äta upp den. Inom måltidspedagogiken finns ett begrepp som kallas "håriga mackan". Det innebär att barn skapar fantasifulla smörgåsar av olika sorters pålägg, grönsaker och frukt. Det är ett utmärkt tillfälle att rensa i kylskåpet och kan göras inför mellanmålet på fredagar. Till exempel kan man ställa fram några kalla köttbullar som blivit över från gårdagens lunch, ett kokt ägg som finns kvar från frukosten och grönsaker som inte hinner ätas upp innan veckan är slut. Resultaten blir lika skiftande och roliga varje gång. 

Bra jobbat alla elever och all personal på samtliga skolor!

Sidan granskad 2019-03-20

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp