Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Information om risker kopplat till pågående torka

Här har vi samlat information om konsekvenskerna av det torra vädret. Länkar till mer information om:

Minska matsvinnet

Idag slängs alldeles för mycket mat i skolmatsalarna vilket är både kostsamt och dåligt för miljön. Bara i Nynäshamn kostar matsvinnet 4 miljoner kronor per år.

Matsvinn kallas den mat som slängs i soporna trots att den hade kunnat gå att äta. I skolor består en del av matsvinnet av så kallat tallrikssvinn. Tallrikssvinn är den mat som eleverna slänger från sina tallrikar.

Kostenheten arbetar ständigt med att minska matsvinnet, bland annat genom att göra svinnmätningar. Målet är att tallrikssvinnet ska minska till 5-10 % vilket skulle vara en halvering från dagens tallrikssvinn på 14 %.

Fantasifull smörgås

Håriga mackan

Håriga mackan

Det bästa sättet att minska mängden mat som kastas är förstås att äta upp den. Inom måltidspedagogiken finns ett begrepp som kallas "håriga mackan". Det innebär att barn skapar fantasifulla smörgåsar av olika sorters pålägg, grönsaker och frukt. Det är ett utmärkt tillfälle att rensa i kylskåpet och kan göras inför mellanmålet på fredagar. Till exempel kan man ställa fram några kalla köttbullar som blivit över från gårdagens lunch, ett kokt ägg som finns kvar från frukosten och grönsaker som inte hinner ätas upp innan veckan är slut. Resultaten blir lika skiftande och roliga varje gång. 

Tävling i matsvinn

Under höstterminen 2017 genomförs en svinnmätning i skolmatsalarna. I samband med detta arrangerar kommunen en tävling mellan skolorna. På så sätt vill man uppmärksamma hur mycket mat som kastas. Vecka 36-43 väger varje skola maten som slängs. Efter varje lunch skrapar eleverna av sina matrester i en hink som därefter vägs. På Vanstaskolan finns en kombinerad hink och våg som heter Plate Waste Tracker. En bildskärm är kopplad till vågen och på den kan eleverna själva direkt se hur mycket de slänger.

Den skola som har minskat sitt matsvinn mest vinner 10 000 kronor att använda till matsalen. Resultatet av tävlingen presenteras efter höstlovet.

Barn och utbildningsnämndens ordförande delar ut pris till Viaskolans elevrådsordföranden.

Foto: Fredrik Nordensson

Resultat av svinntävlingen

Viaskolan tog hem segern genom att ha minskat sitt matsvinn med drygt hälften. Det var också Viaskolan som redan halvvägs in i tävlingen hade tagit ledningen.

Den 16 november tillkännagavs segraren av Johan Augustsson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (S) och Viaskolans elevrådsrepresentanter fick ta emot ett diplom och en check på 10 000 kr att använda till skolans matsal. Därefter bjöds alla elever på glass.

Samtliga kommunens skolor deltog i svinnmätningen och alla har minskat sitt matsvinn vilket är positivt.

Totalt minskade matsvinnet under perioden med motsvarande drygt 6000 portioner.

Slutresultat:‌

Skola

Minskning per elev

Motsvarar portioner

Viaskolan

- 53 %

790

Gröndalsskolan

- 45 %

3000

Tallbackaskolan

- 39 %

285

Vanstaskolan

- 38 %

1045

Gymnasiet

- 20 %

370

Humlegårdsskolan

- 15 %

10

Kyrkskolan

- 13 %

110

Sunnerbyskolan

- 12 %

150

Svandammsskolan

- 2 %

370


Bra jobbat alla elever och all personal på samtliga skolor!

Bild på våg

Plate Waste Tracker

Förskolornas svinnmätning

Även kommunens förskolor har genomfört en mätning av matsvinnet under hösten då matsvinnet mättes under fyra veckor i oktober. Segersäng var den förskola som minskade sitt totala svinn mest med 29 %. Totalt svinn är både serveringssvinn och tallrikssvinn, det vill säga den mat som blir över från serveringen och som inte kan sparas samt den mat som kastas från tallrikarna. Videbackens förskola minskade sitt serveringssvinn med 48 % och Måsens förskola minskade sitt tallrikssvinn med 57 %, där slängs endast 8 gram mat från varje tallrik. Sammanlagt slängdes mindre mat motsvarande nästan 650 portioner under perioden.

Bra jobbat alla barn och all personal i förskolorna!

Sidan granskad 2018-04-16
Sidansvarig: Monika Larsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp