Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Mat och miljö

Vi vill ge smakprov på maträtter som är nyttigt både för miljön och hälsan. Genom att införa en köttfri dag i veckan vill vi bredda utbudet av rätter och visa på alternativ som har mindre klimatpåverkan och som är bra för vår hälsa på längre sikt.

Matens betydelse för miljön

Våra matvanor och val av livsmedel har stor påverkan på miljön. Genom att göra några enkla ändringar av livsmedelsval och tillagning av maten kan vi bidra till en positiv påverkan

Vårt mål är att följa S.M.A.R.T. - modellen som innebär:

Större andel vegetabilier - Vi använder mycket rotfrukter och baljväxter i matlagningen och på salladsbordet. Varje dag finns ett vegetariskt alternativ i skolrestaurangen. En dag i veckan är köttfri som ett led till att minska på konsumtionen av kött för klimatet och miljöns skull.

Mindre andel tomma kalorier - Sockerrika livsmedel används i begränsad mängd eller serveras inte alls. Det finns kostpolicys till förskolor, fritids och skolcafé med riktlinjer för vad som är lämpligt att servera till frukost, lunch och mellanmål.

Andelen ekologiskt ökas - Vi strävar efter att successivt (steg för steg) öka andelen ekologisk mat. Kommunen har 2015 satsat extra på maten i förskolan och skolan för att det ska vara möjligt att öka andelen ekologiska livsmedel i måltiderna.

Rätt kött och grönsaker - Kyckling och maträtter med fläskkött är mycket omtyckta och populära rätter men för miljöns skull är det bättre att äta mer lammkött och nötkött. Vi ska få våra barn och elever att äta mer lammkött och servera lika mycket nötkött som griskött.
Energikrävande grönsaker såsom gurka, tomat och sallad serveras endast i en liten mängd och mestadels av grönsakerna kommer från rotfrukter och grövre grönsaker som till exempel olika kålsorter  och purjolök. De är resurssnåla och ger mycket mer fibrer, vitaminer och mineraler än sallad, tomat och gurka.

Transportsnålt - Att äta närproducerat innebär att man anpassar maten efter säsong. Livsmedel som köps in kommer till största delen från Sverige och Europa.

Vår fiskpolicy

I våra kök tillagas Fisk som kommer från rikliga bestånd och som fiskas på ett hållbart sätt. Vi följer Världsnaturfondens fiskguide och de vanligaste fiskarna hos oss är sej, hoki och Alaska pollock. Fisk är bra mat och vi serverar en fiskrätt varje vecka. I fet fisk finns de nyttiga omega-fettsyrorna och var tredje vecka serveras fet fisk såsom strömming, någon gång erbjuds lax och ibland finns makrill i tomatsås och sill på salladsbordet.

Sidan granskad 2017-07-06
Sidansvarig: Monika Larsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp