Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Mat och miljö

Vi vill ge smakprov på maträtter som är nyttigt både för miljön och hälsan. Vill vi bredda utbudet av rätter och visa på alternativ som har mindre klimatpåverkan och som är bra för vår hälsa på längre sikt.

Begagnade pallkragar kom till användning och tillsammans gjorde eleverna iordning dem och satte frön och plantor.

Att väcka nyfikenhet hos barn om vår miljö

På Humlegårdsskolan har Ursula Tysk som arbetar i köket drivit ett litet projekt för att väcka och ta tillvara nyfikenheten hos barn angående vår miljö. Syftet har varit att få barn medvetna om hur viktigt det är att vi bryr oss om vår miljö och att alla tar ansvar och tar tillvara på de resurser som finns omkring oss. Att barnen lär sig att se möjligheter i vår närmiljö och att de själva kan påverka med lite hjälp av någon vuxen. Tillsammans har föräldrar, skolpersonal och barnen skaffat pallkragar, jord och frön. Barnen har planterat frön/blommor som är omtyckta av humlor och bin. De har också fått bygga insektshotell. I matsalen finns planscher och information bland annat om  "våra vänner pollinatörerna" sammanställt av föreningen svenska bin. Barnen blev väldigt engagerade och intresserade och de fick även plantera i egna kärl så att de kunde ta med sig växter hem vid terminens slut. 

Matens betydelse för miljön

Våra matvanor och val av livsmedel har stor påverkan på miljön. Genom att göra några enkla ändringar av livsmedelsval och tillagning av maten kan vi bidra till en positiv påverkan


Vi använder mycket rotfrukter och baljväxter i matlagningen och på salladsbordet. Varje dag finns ett vegetariskt alternativ i skolrestaurangen. En eller två dagar i veckan är köttfri som ett led till att minska på konsumtionen av kött för klimatet och miljöns skull.

Sockerrika livsmedel används i begränsad mängd eller serveras inte alls. Det finns kostpolicys till förskolor, fritids och skolcafé med riktlinjer för vad som är lämpligt att servera till frukost, lunch och mellanmål.

Vi strävar efter att successivt (steg för steg) öka andelen ekologisk mat. .

Energikrävande grönsaker såsom gurka, tomat och sallad serveras endast i en liten mängd och mestadels av grönsakerna kommer från rotfrukter och grövre grönsaker som till exempel olika kålsorter  och purjolök. De är resurssnåla och ger mycket mer fibrer, vitaminer och mineraler än sallad, tomat och gurka.

Att äta närproducerat innebär att man anpassar maten efter säsong. Livsmedel som köps in kommer till största delen från Sverige och Europa.

Vår fiskpolicy

I våra kök tillagas Fisk som kommer från rikliga bestånd och som fiskas på ett hållbart sätt. Vi följer Världsnaturfondens fiskguide och de vanligaste fiskarna hos oss är sej, hoki och Alaska pollock. Fisk är bra mat och vi serverar en till två fiskrätter i veckan. I fet fisk finns de nyttiga omega-fettsyrorna och var tredje vecka serveras fet fisk såsom strömming, någon gång erbjuds lax och ibland finns makrill i tomatsås och sill på salladsbordet.

Andel ekologiska livsmedel

Nynäshamns kommun fick diplom från ekomatsligan. Tillsammans har enheter inom kommunens verksamhet uppnått över 25 % ekologiska livsmedel 2018. Andelen ekologiska livsmedel var 2018 32%.

Diplom från Eko-matsligan

Sidan granskad 2019-09-11

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp