Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Kurser i klassrummet

KlassIT är ett samlingsnamn för de kurser jag kan hålla i era klasser.

I nuläget är det 3 stycken som ni ser här nedanför. Vill man att jag ska komma till era klasser så hör ni bara av er till mig (se Kontakter för info) så försöker vi boka in era klasser. De här kurserna omfattar 3-6 tillfällen och bedrivs tillsammans med klasslärare i helklass eller halvklass. Det blir ett fortbildningstillfälle för både lärare och eleverna. Det är klassläraren som ansöker till Skoldatateket om att genomföra kurserna i klasserna. Hoppas också att de hör av sig med andra förslag på kurser kring IKT i skolan.

KlassIT – lärverktyg på Ipad eller PC

Det här är en kurs som i första hand vänder sig till åk 4. Den hör terminen, ht 16 tänker jag besöka alla åk 4 och kursen består av 4-5 tillfällen beroende på klassens förkunskaper. Ansvarig lärare ska alltid vara med. I kursen ingår följande basappar för tillfället: Skolstil 2, Inläsningstjänst,(Legimus), Book Creator, Say Hi, MindMapper och Ruzzle.

Givetvis finns kursen även för de som har PC och passar då även för årskurserna 7-9 som har personlig låne-PC.

Netikettutbildning för åk 4-6

Den består av ca 6 lektioner som jag genomför med klassen i samarbete med klassläraren. Genomförs under vårterminerna! I kursen igår: -Webbfavoriter – vad gör eleverna på nätet? -Rättigheter och Skyldigheter Bilder på nätet -Källkritik -Spela på nätet – vilka spel, varför spelar man? -Näthat -Diskussioner utifrån givna frågor. Med reservation för förändringar utifrån behov!

Kursen går även att anpassa för lägre årskurser. Vet att det kan finnas behov av att ta upp ämnet redan i lägre årskurser.

Studieteknik - Hjärnan- Plugga smartare
Här går jag igenom hur hjärnan kan funka och hur det kan hjälpa eleverna att plugga på nya sätt som gör hjärnan glad och alert. Vi börjar med enkät om nuvarande studievanor, sedan tar vi upp, anteckningstekniker, minnestekniker, det här med GRIT - att inte ge upp, tåla motgångar och sätta upp mål och hur livstill kan påverka hjärnan och hur man lär sig. 4-6 lektioner á 60 min ca.


Koll på nätet

Attention har tagit fram ett trevligt och lättillgängligt material om nätet. Det är främst riktat till barn med NPF men passar absolut alla. Lättåskådligt och med lärardel till. Koll på nätetlänk till annan webbplats


Boken Nätmobbning Handbok för skolan

Det här är en bra bok om Nätmobbning. Hur nära de hör ihop med ”analog” mobbning, skillnad mellan mobbning för killar och tjejer och hur de reagerar på mobbning.
Det finns flera bra tips om hur man kan prata med elever om mobbning.
Men om ni nu inte vill läsa hela boken Nätmobbning Handbok för skolan av Ann Frisén och Sofia Berne och är utgiven på Natur & Kultur så har jag gjort en sammanfattning av boken som ger er en bild av boken och massor med fakta och statistik kring mobbning.
sammanfattning-av-bokenlänk till annan webbplats

Netikett

Länkar

1. Tio goda råd om Intenetlänk till annan webbplats
Det här är en länk till lättläst information om Intenet. Tydlig att läsa och inte några långa texter.

2 Kolla källanlänk till annan webbplats
Här finns det hur mycket material som helst att använda i undervisningen. Det är bara att botanisera.

3 Det är ingen som bryr sig.länk till annan webbplats
Två filmer som nätmobbning. Den andra av dem tar upp olika fakta kring utbredning mm.

4 Svenskarna och Internetlänk till annan webbplats 2013 – statistik om vad vi gör på nätet och i vilken ålder vi gör vad.

5 Likabehandling på nätetlänk till annan webbplats
Välkommen till kursen Likabehandling – arbete mot diskriminering och kränkande behandling på nätet. Det här är en självstudiekurs för förskolor, skolor och fritidsverksamheter som vill utveckla en plan för sitt arbete mot kränkningar på nätet.

6 Surfa lugnt
Här hittar du olika material i form av PFD eller PowerPoint, för både elever och för vuxna. Jag <3 internet för högstadietlänk till annan webbplats är ett färdigt förslag på undervisning kring nätetik. Materialet innehåller praktiska övningar och lektionsupplägg och handlar om allt från bilder, upphovsrätt, internetsäkerhet, hat och mobbning till sex och porr på internet.

7 Medierådet
Här har jag hittat en informationsfolder för föräldrar om Hat och kränkningar på nätetlänk till annan webbplats på flera språk.

StudieteknikSkrivarkurs med STL

Sidan granskad 2019-06-28

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp