Dekorationsikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2018-04-17

Succé för Sunnerbyskolans elever i nordiska rymdtävlingen CanSat

BIlden föreställer elevernas minisatellit

Foto: Sunnerbyskolan

Förra veckan deltog fyra elever från Sunnerbyskolan i den nordiska rymdtävlingen CanSat. Målet var att programmera en fungerande satellit som ryms i en läskburk och sedan skjuta upp den från Andøya Space Center i det norska kustbandet.

Fyra elever från Sunnerbyskolan deltog som ett lag i den nordiska rymdtävlingen CanSat på Andøya Space Center i Norge. Tävlingen gick ut på att programmera en satellit i miniformat som skulle mäta tryck och temperatur och vara följbar via GPS-signal. Satelliten skulle få plats i en läskburk, skjutas upp, sända information till en dator på marken och återfinnas med hjälp av GPS-signaler.

- Från första dagen har eleverna jobbat hårt och utfört alla moment som tävlingen innehöll och precis som i de flesta projektarbeten har vi haft fram- och motgångar, säger Ylva Skilberg, lärare på Sunnerbyskolan. När finalen genomfördes och vår CanSat levererade det den skulle kände vi alla ren lycka! Inför fredagens prisceremoni var vi lite nervösa och när vi förstod att vi får representera Sverige i den europeiska tävlingen blev vi glada och lite chockade. Nu ser vi framåt och ska få till en ännu bättre CanSat, avslutar Skilberg.

Tävlingen på Andøya Space Center skulle avgöra vem som skulle representera Norden i den europeiska finalen som hålls på Azorerna i juni. Tack vare sin fina insats och seger i den svenska klassen har eleverna vunnit ett resebidrag för att delta vid finaltävlingen.

- Det är otroligt inspirerande att skolans elever deltagit i tävlingen, de varit fantastiska ambassadörer för sin skola och Nynäshamns kommun, säger Johnna Gilljam, rektor på Sunnerbyskolan. Det är också roligt att de som enda lag från Sverige kommer att delta i europafinalen som är i sommar i Portugal.

Tävlingen arrangerades av European Space Education Resource Office (ESERO). Alla deltagande lag hade skickat in projektförslag under vintern som sedan godkändes av tävlingsarrangören.

Idag besökte den flygande reportern från Morgon P4 Stockholm Sunnerbyskolan. Du kan höra intervjun med deltagarna via den här länkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Intervjun börjar efter ca 2 timmar och 10 minuter.

Text: Fredrik Nordensson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2018-06-19

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Dekorationsikon för besökadress

Stadshusplatsen 1

Dekorationsikon för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp