Lyssna på sidan Lyssna

Åtgärder på gymnasiet och Vanstaskolan ska trygga inomhusmiljön

En färsk undersökning av Nynäshamns gymnasium där även Backlura förskola ligger och Vanstaskolan årskurserna F-3 visar att skolorna har fuktskador i fasaderna. För att trygga inomhusmiljön kommer olika åtgärder att vidtas inom kort.

I samband med det så kallade skolhuslyftet i kommunen, där slutmålet är ändamålsenliga lokaler, uppdagades fuktskador på några platser i Nynäshamns gymnasium och Vanstaskolan. Nu visar en fördjupad undersökning av gymnasiet och Vanstaskolan F-3 på fuktskador i fasaderna och delvis i golv och väggar. För att säkra hälsan och miljön för elever och personal kommer flera åtgärder att vidtas:

  • Så kallade joniseringsaggregat stationeras i lokalerna. De kommer att stå på dygnet runt. Aggregaten förbättrar luftkvaliteten genom att bland annat avlägsna lukt och partiklar från luften.
  • Nya städrutiner införs. De innebär att skolorna städas mer utförligt varje dag för att partiklarna från joniseringsaggregaten ska avlägsnas.
  • Befintlig ventilationsanläggning står på dygnet runt alla dagar i veckan.
  • För att säkra en god luftkvalitet kommer prover att tas regelbundet.

­-Det viktigaste är hälsan för våra elever och vår personal. Därför sätter vi omgående in ett antal åtgärder. Samma åtgärder har vidtagits på Sunnerby förskola med mycket goda resultat. Sen kommer vi tillsammans med experter och politiker självklart även att se över hur vi på lång sikt skapar trygg och hälsosam miljö i sunda lokaler, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen.

Tidigare nyheter

Text: Petra Kålbäck

Fakta

Nynäshamns kommun har liksom många av landets kommuner problem med fastigheter byggda på 1960-och 1970-talen. Därför pågår en omfattande översyn av kommunens fastigheter, däribland skolorna. Översynen har bland annat resulterat i att Sunnerbyskolan och Gröndalsskolan renoveras och att Sunnerby förskola kommer att flytta in i renoverade Sunnerbyskolan och Humlegårdsskolan flyttar till Gröndalsskolan när den är ombyggd. Förskolan Backlura kommer att flytta sin verksamhet som planerat till Utsiktens förskola tidig vår 2020. Det kommer även att byggas en helt ny grundskola i Ösmo som beräknas stå klar om sex till åtta år.

Sidan granskad 2019-09-12

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp