Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Kommunalt avlopp

Ditt avloppsvatten går till avloppsreningsverket för att renas innan det släpps ut. Om det finns skräp och skadliga ämnen i avloppsvattnet blir det svårare att rena. Tillsammans kan vi göra mycket för att naturen, hav och sjöar ska fortsätta att vara rena.

Familj i stökigt badrum

Vad får jag spola ner i toaletten?

Då får bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Allt annat ska slängas i papperskorgen eller lämnas in på miljöstationer. Det gäller till exempel snus, tops, mediciner, kattsand, bindor, kondomer, trasor och lacknafta.

Samla in matfett och undvik stopp i avloppet

För att inte orsaka stopp i avloppet bör du samla in överblivet och använt matfett. Samla matoljan i en vanlig PET-flaska och lämna den till en återvinningsstation. Stelnat fett kan du skrapa ner i påsen för matavfall.

Använd miljömärkta produkter

Använd miljömärkta produkter och undvik antikbakteriella. Använd inte konstnärsfärger med kadmiumpigment.

Lämna gamla mediciner till apoteket

Vissa läkemedel som sprids i naturen kan till exempel orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Därför ska du alltid lämna in dina gamla och överblivna mediciner till ett apotek.

Tvätta bilen på biltvätt

Välj biltvätten när du ska tvätta bilen. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds till avloppsreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen. Smutsvattnet från biltvätten innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink. Om du tvättar bilen på gatan hamnar föroreningarna i Gröndalsviken, Hamnviken, Nynäsviken, Alhagens våtmark, Muskan, Styran, Fitunaån, Fållnäsviken eller något annat av de vattendrag som ligger nära dig.

Sidan granskad 2019-09-06

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp