Lyssna på sidan Lyssna

Avläsning av vattenmätare

Du som har kommunalt dricksvatten ska läsa av din vattenmätare minst en gång per år och gärna oftare. Här kan du själv ange din mätarställning. Nytt är att du identifierar dig via BankID. Om du har ett organisationsnummer måste ringa eller mejla.

Vanliga frågor och svar om din vattenmätare

Så läser du av din vattenmätare

När du registrerar din mätarställning ska du ange mätarnummer och mätarställning. Det finns två olika typer av vattenmätare:

Vattenmätare 1:

Mätarnummer står på lockets insida (på denna bild 9313197)
Mätarställning syns i räkneverket (på denna bild 2062 m3).

Vattenmätare 1

Vattenmätare 1

Vattenmätare 2:

Mätarnummer står längst ner på mätaren (på denna bild VKOKM40354).
Mätarställning är de svarta siffrorna i räkneverket (på denna bild 82 m3). De röda siffrorna är decimaler. Decimalerna ska du inte ange.

Vattenmätare 2

Vattenmätare 2

Varför har ni bytt inloggningsmetod till BankID?

I och med den nya dataskyddslagen GDPR har kraven på hur företag, organisationer och myndigheter hanterar personuppgifter ökat. BankID är en säker inloggning som uppfyller kraven enligt GDPR. Det är också ett enkelt sätt att identifiera sig.

Vad gör jag om jag inte har BankID?

Du kan mejla din vattenavläsning till vatten.vaabonnent@nynashamn.se eller ringa 08-520 689 90.

Ange då:

  • anläggningsnummer eller kundnummer som du hittar på din faktura
  • mätarnummer
  • avläsningsdag
  • mätarställning

Vad gör jag om jag vill logga in med ett organisationsnummer?

Det fungerar tyvärr inte att logga in med organisationsnummer för närvarande. Vi arbetar för att få fram en lösning på detta. Under tiden mejlar du istället mätarställningen till vatten.vaabonnent@nynashamn.se eller ringer 08-520 689 90. Ange då:

  • anläggningsnummer eller kundnummer (finns på din faktura)
  • mätarnummer
  • avläsningsdag
  • mätarställning.

Därför ska du ange din mätarställning

Vi beräknar din faktura utifrån mätarställningen du rapporterar till oss. Därför är det viktigt att du rapporterar din mätarställning minst en gång om året. Skulle du ha använt mer vatten än det vi har uppgift på fakturerar vi det i efterhand. Väntar du för länge med att rapportera din mätarställning kan summan vi fakturerar bli hög. Om du anger din mätarställning en gång per kvartal vet du säkert att du enbart betalar för det du gör av med.

Ansvar för vattenmätaren

En vattenmätare finns på alla fastigheter som är anslutna till kommunalt vatten. Den är monterad på den inkommande vattenledningen. Vattenmätaren registrerar fastighetens förbrukning av vatten. Vattenmätaren monteras och ägs av kommunens avdelning för vatten och avlopp. Kommunen kontrollerar mätaren var 5-10 år beroende på mätarstorlek.

Fastighetsägarens ansvar

Som fastighetsägare ansvarar du för att vattenmätaren inte skadas. Den måste skyddas mot både värme och kyla. Mätare som finns i ouppvärmda utrymmen riskera att frysa sönder. Du ansvarar också för mätarkonsollen med avstängningsventiler och kopplingar före och efter. Kontakta kundtjänst för vatten och avlopp om mätaren är skadad. Fastighetsägaren står själv för kostnaden för reparation/byte av mätare som skadats samt för kostnader vid flytt av mätare.

Placering av vattenmätare

För att man ska komma åt vattenmätaren för avläsning eller service måste det finnas ett fritt utrymme runt mätaren enligt figuren (alla mått i millimeter). Mätaren får inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning. Den ska monteras i en horisontell fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler.

Vattenmätaren måste vara placerad så att den skyddas mot frysning, olämplig uppvärmning och annan yttre påverkan. Utrymmet bör vara belyst. Golv och närbeläget väggparti bör utföras så att det tål spill och läckage av vatten. 

Placering av vattenmätare
Sidan granskad 2019-11-06

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp