Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

2017-11-24

Kommunens krav i förhandlingarna om ny stadsdel i Segersäng

Förhandlingsgruppen för arbetet med en ny stadsdel i Segersäng har under november träffat regeringens utredare vid två tillfällen. Senaste mötet ägde rum onsdagen den 20 november.

Kommunen har fortsatt föra fram våra krav och även levererat uppgifter och underlag enligt önskemål från utredarna.
 
Förhandlingarna har dock inte ännu lett fram till de svar som kommunen behöver utifrån våra tre huvudkrav, det vill säga dubbelspår, Segersängsvägen och förmånliga statliga lån för att finansiera framtunga investeringskostnader.
 
Frågan om förmånliga statliga lån för att finansiera framtunga investeringskostnader är av stor betydelse. Finansieringen av bostäder och kommersiella verksamheter ska kommunen inte betala. Den kostnaden ligger på exploatören, det vill säga den som bygger bostäder och företagslokaler.

- Det är såklart inget nytt för Segersäng, utan gäller i samtliga fall när en exploatör vill utveckla något i Nynäshamn. Exploatören betalar då även kommunens kostnader för att till exempel ta fram en ny detaljplan, säger Mikael Gustafsson, planeringschef och förhandlingschef.

En sak som gör förslaget med en ny stadsdel i Segersäng speciellt, är att kommunen till en början tvingas bekosta utbyggnad av viss infrastruktur, till exempel ett nytt reningsverk, ny vattenledning och vissa gator och vägar. Alla de framtunga kostnaderna kommer så småningom få en intäktssida, till exempel i form av VA-anslutningsavgifter, försäljning av mark med mera, men det dröjer i tid. Kommunens har alltså ett likviditetsproblem som staten måste överbrygga för att inte dagens skattebetalare i Nynäshamns kommun ska drabbas. Därför står kommunen fast vid de tre viktiga huvudkraven i förhandlingarna.

Text: Emma Ny

Mer om Segersäng

 

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2018-06-28

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp