Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Ösmo centrumlyft

Vi rustar upp Ösmo Centrum och nu är en stor del klart. Boulebanor, lekplats, parkfåtöljer och många nya träd och växter är på plats.

Flicka på röd cyklekarusell

Foto: Johan Gustafsson

Mer än halva centrum färdigbyggt

Nu har den nya lekplatsen och bouleplanen öppnat i Ösmo Centrum. Byggprojektet fortsätter under sommaren och målet är att allt ska vara klart till 2019.

Kommunen arbetar just nu med den sista detaljutformningen för det stora torget och området mot Vanstaskolan och simhallen. När det arbetet påbörjas kommer området att stängas av men gångväg till simhallen kommer fortfarande att finnas. Ytan mot Vanstaskolan kommer att få en trappa med sittplatser, träd och ett mönster i plattsättningen.

Lekyta med studsmatta och klätterställning

Lekytan är nu färdigställd och det finns gungor, gungdjur, liten studsmatta, klätterställning och en cykelkarusell. Marken på lekytan är av ett material som kallas för gummiasfalt. Det är mjukt att leka på och är stötdämpande. Materialet ger bra tillgänglighet och det är lätt att ta sig fram med rullstol, barnvagn och för den som har svårt att gå, eftersom det inte finns några kanter eller löst material.

Ny boulebana

En ny yta med grus finns på plats och det går att spela ett antal boulematcher parallellt. Omkring banorna finns belysning för tillåta spel på kvällar och sittplatser för åskådare och picknick mellan matcherna.

Sittmöbler, bord och papperskorgar

Många nya bänkar och sittplatser med bord är nu på plats. Där kan man ta en paus eller äta sin mat eller fika som man tagit med hemifrån eller handlat i centrum. Det finns sittplatser vid boulebanorna, vid lekytan och längs med gångvägarna.

Stämningsbelysning och dekorativa ljusmaster

I centrum finns det nu låg belysning vid gångvägarna och omkring boulebanorna, de ska tillsammans med punktbelysning på träden skapa en trevlig stämningsbelysning. På lekytan finns en hög ljusmast med dekorativa blad i toppen.

Perenna blommor, korstörne ”skyline” och kärrekar

Det har varit en hård vinter för de växter som är gröna året om, både torrt och mycket frost. Ett antal thujor ska därför ersättas till hösten, thuja är en buskväxt. Två stora träd har planterats framför Vanstakiosken, det är trädet korstörne av typen ”Skyline”.

En lång allé med kärrek planteras till hösten längs med gångbanan som går till Vanstaskolan över centrumområdet. Just nu är de träden i Halmstad för att rötterna ska förberedas för plantering genom att de får en speciell konstbevattning vilket gör att träden kan etableras bra och snabbt bli starka.

Skiss över de olika ytorna i Ösmo centrum efter centrumlyftet.

Skiss över de tänkta ytorna i Ösmo Centrum. Klicka på bilden för att förstora den.

Om Ösmo Centrumlyft

Nynäshamns kommun påbörjade 2015 ett så kallat centrumlyft för Ösmo vilket innebär en satsning för att rusta upp centrum.

Projektet omfattar ett begränsat område i Ösmo centrum och gäller åtgärder i utemiljön som ryms inom den befintliga detaljplanen. Mer omfattande åtgärder som till exempel nya bostäder utreds i detaljplanearbetet för centrala och södra Ösmo.

I samband med att planen togs fram fick boende, besökare och verksamma i Ösmo lämna förslag på hur de vill att centrum ska utvecklas.

Sidan granskad 2019-06-24

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp