Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Bil

Miljön och människors hälsa påverkas negativt av luftföroreningar från biltrafiken. För de som ändå behöver använda bil så finns det olika sätt att minska sin miljöpåverkan.

Trafiken är upphovskälla till flera av de miljö- och hälsoproblem som finns idag. Till exempel kommer ungefär en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp från biltrafiken, medan luftföroreningar från trafiken varje år beräknas orsaka mellan 300 till 1000 cancerfall i Sverige. Att transportera personer och gods med bil är också i många fall nödvändigt och omöjligt att undvika. Nedan finns tips och råd för hur man tar sig fram så smart som möjligt med bil.

Trafik V73

Trafik på väg 73

Laddstolpar för elbilar

I Nynäshamns kommun finns sedan 2012 tre platser i kommunen där man kan ladda sin elbil. Det är på parkeringen vid Nynäshamns tågstation, vid parkeringen öster om Ösmo station, samt vid pendelparkeringen vid Ösmo trafikplats (mittemot Ösmo plantshop). På de tre platserna finns så kallade normalladdare. 

För att använda laddstolparna kan man antingen starta dem via en så kallad tag som fås från Kraftringen. Kontaktinformation finns under Länkar. Med en tag laddar du bilen helt gratis. I annat fall startas laddningen via sms och då tillkommer en sms-kostnad på 4 kronor (eventuell operatörsavgift kan tillkomma), medan elen är gratis. Mer information om laddstolparna finns under rubriken Länkar.

Så minskar du bilens miljöpåverkan

Det finns flera sätt att minska sin miljöpåverkan som är kopplad till transporter och bilkörning. Nedan listas ett antal sådana åtgärder.

Samåkning

För många som bor utanför tätorterna kan kollektivtrafiken och cykelförbindelser vara otillräckliga. Ett sätt att minska miljöpåverkan och samtidigt spara mycket pengar är att samåka. Numera finns det gratis service att tillgå på internet för att förmedla samåkning.

Miljöbilar 

 En miljöbil är en bil som är bränslesnål, har låga koldioxidutsläpp samt små utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen. Det finns idag flera olika typer av miljöbilar på marknaden, exempel på dessa är el-, biogas-, etanol- och hybridbilar.

Miljöbilar som drivs med förnyelsebara bränslen bidrar inte till nya utsläpp av koldioxid, utan återanvänder koldioxid som redan finns i kretsloppet.

Bilpool

Bilpool är ett smart och ekonomiskt sätt för privatpersoner och företag att få tillgång till nya fräscha bilar - när de behöver. Läs mer om bilpooler på Gröna bilisters webbplats som du hittar under rubriken länkar till höger.

Undvik dubbdäck när det inte behövs

Partiklar som frigörs när bildäck nöter mot vägbanan är ett av de allvarligaste miljöproblemen i svenska tätorter. De små partiklarna vi andas in letar sig ned i lungorna och ut i blodomloppet. De ger upphov till bland annat hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar och förkortar livet för tusentals människor. Forskning pekar mot att dubbdäck sliter loss 40 gånger mer partiklar än vanliga friktionsdäck för vinterbruk. Det snabbaste sättet att få ned partikelhalterna är att varje bilist väljer däck efter den trafikmiljö man vistas i.

Så här säger vinterdäckslagen: Vinterdäck krävs när det är vinterväglag 1 december - 31 mars. Dubbdäck får användas 1 oktober - 30 april. Du kan alltså byta till sommardäck före den 30 april om isen och snön är borta.

Pumpa däcken - rädda världen!

Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre. Det minskar bränsleförbrukningen och det tjänar du pengar på. Samtidigt minskar du dina utsläpp av koldioxid och dämpar växthuseffekten, och kom ihåg att kolla lufttrycket regelbundet. Med rätt tryck håller också däcken längre. Om du kör med 80 procent av rekommenderat tryck minskar däckens livslängd med en femtedel. Kör du med 70 procents tryck kan livslängden halveras.

Däcktryck bild

Framförhållning och jämn hastighet

Undvik hårda inbromsningar och stopp. Håll avståndet. Rulla fram mot korsningar och trafikljus och frikoppla först när du stannar. Planera din färdväg och undvik tät trafik. Håll hastighetsgränserna.

Växla upp tidigt och kör på hög växel

Kör högst ett par billängder på 1:an innan du lägger i 2:an. Växla från 2:an till 4:an eller från 3:an till 5:an. Kör på så hög växel som möjligt - det ger låga motorvarv och lägre bränsleförbrukning. Accelerera på halv gas och växla upp innan motorn nått 3 000 varv.

Motorbromsa

Släpp gasen i tid och på så hög växel som möjligt i stället för att koppla ur och fotbromsa. Bränsleförbrukningen är nära noll när bilen rullar utan gas på ett motorvarvtal över 1 200 - 1 300 varv per minut. Växla ner strax innan varvtalet når ner dit.

Sidan granskad 2017-04-12
Sidansvarig: Emma Ny

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp