Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Earth Hour

Lördagen den 30 mars klockan 20.30-21.30 genomförs världens största miljömanifestation - Earth Hour. Nynäshamns kommun deltar för elfte året i rad.

Earth Hour är världens största miljomanifestation. Förra året släckte människor i över 188 länder belysningen under en timme för att visa politiker och beslutsfattare att klimatfrågan är viktig. Eiffeltornet, Empire State Building, Sveriges riksdag, Globen, Stockholms Slott och Liseberg var några av de byggnader som släcktes under Earth Hour 2018. I Sverige deltog 258 av 290 kommuner i manifestationen.

- Att du släcker lamporna under en timme räddar ju inte världen, men det är inte heller meningen. Earth Hour är en global manifestation som ska sätta fokus på miljöfrågan, säger Julia Nordström, miljö- och klimatstrateg på Nynäshamns kommun.

Nynäshamns kommun arbetar aktivt med att minska kommunens påverkan på klimatet. För att visa sitt engagemang i klimatfrågan kommer kommunen att delta i Earth Hour för elfte året i rad genom att:

 • Släcka ner kommunhuset och vissa andra kommunala byggnader under Earth Hour-timmen.
 • Arrangera en modevisning på temat återbruk i Folkets hus den 28:e mars klockan 18:30.
 • Arrangera den musikaliska miljöföreställningen "Havsfrun" för årskurs 3-5.

Så kan du delta

Earth Hour har blivit en högtidlig stund för många människor. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:

 • Tänd levande ljus
  Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivax är bäst ur miljösynpunkt, annars är stearinljus bättre än paraffin. Välj gärna Svanenmärkt!

 • Bjud in till mörkerfest
  Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat. Här hittar du smarriga Earth Hour-recept.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Ha en mindfulness-stund
  Var en stund för dig själv, meditera om du känner för det.
 • Gå ut och fotografera
  Ta med dig kameran, kanske en vän och gå ut och ta bilder både före och under Earth Hour.
 • Skåda stjärnor
  Om det är en stjärnklar kväll kan stjärnskådning vara en spännande aktivitet.
 • Mys med berättarkväll framför brasan
  Samla familj och vänner och berätta historier. Om fantasin är skral kanske en ljudbok är ett alternativ.

I år sätts ljuset på kopplingen mellan klimatförändringar och biologisk mångfald

Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Det är två ödesfrågor som vi alla behöver ta itu med – annars kan vi inte fortsätta leva på vår planet! Men hur hänger klimatförändringarna och biologisk mångfald ihop? Och vad är det som behöver göras? Det sätter WWF ljuset på under och inför årets Earth Hourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idag lever vi i Sverige som att vi hade nästan fyra planeter, och vår ohållbara livsstil drabbar både djur och natur. Bara vad gäller ryggradsdjur så uppskattas världens bestånd minska med 60 % till år 2020 jämfört med 1970. Det många inte vet är att klimatförändringarna utgör ett hot mot den biologiska mångfalden och att klimatförändringarna i sin tur kan snabbas på när den biologiska mångfalden minskar. För att få en hållbar framtid behöver vi därför både stoppa klimatutsläppen och den snabba minskningen av biologisk mångfald. Forskningen visar att temperaturökningen bör stanna väl under 2 grader, och den biologiska mångfalden får inte minska mer – helst ska den öka. Håller du med? Sprid ditt engagemang i sociala medier och på nätet med hjälp av #Connect2Earth, för att visa att du är med!


Sidan granskad 2019-03-12

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp