Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Eldning

I Nynäshamns kommun får du elda trädgårdsavfall under två veckor på hösten och två veckor på våren samt på Valborgsmässoafton. Att elda under andra tider är ett miljöbrott.

Eldningsveckor

I Nynäshamns kommun får du elda trädgårdsavfall under två veckor på hösten och två veckor på våren:

  • Vår vecka 15-16 med föregående veckoslut.
  • Höst vecka 41-42 med föregående veckoslut.

Detta gäller inom detaljplanelagda områden och områden med sammanhållen bebyggelse (fler än 10 bostadshus eller fritidshus). Att elda under andra tider på året är ett miljöbrott. 

Bor du på landet i ett område med färre än 10 hus får du elda små mängder trädgårdsavfall även under andra tider på året så länge du inte stör grannar eller det råder eldningsförbud. . Du får inte störa omgivningen och inte elda om brandförsvaret utfärdat eldningsförbud.

Har du missat eldningsveckorna?

Kompostera trädgårdsavfallet eller lämna det till närmaste återvinningscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Man som eldar ris och grenar.

Vad får man elda?

Du får bara elda torrt vedartat trädgårdsavfall som till exempel grenar och kvistar. Att elda löv, gräs och liknande är inte tillåtet.

Ta hänsyn till dina grannar

Du får bara elda om det kan ske utan att det är störande för omgivningen. Kontrollera därför vindriktning och fuktförhållanden innan du börjar elda.

Kompostera gärna

Kommunens intentioner är att trädgårdsavfall ska komposteras på den egna fastigheten. Om du har mycket ris och kvistar kan du lämna ditt trädgårdsavfall på kommunens återvinningscentraler i Hammarhagen och i Sunnerby industriområde. Kontakta SRV Återvinning AB för information om din närmaste återvinningscentral.

Valborgsmässoeldar och majbrasor

För offentliga tillställningar på allmän plats, till exempel valborgsmässoeldar och majbrasor, krävs polistillstånd. Ta kontakt med brandmyndigheten i god tid innan för att lämna uppgifter om plats och ansvarig för elden. Uppgifterna skickas till Södertörns brandförsvarsförbund.

Privata valborgsmässoeldar

Eldning av vedartat trädgårdsavfall är tillåtet på Valborgsmässoafton den 30 april, se Södertörns brandförsvarsförbunds information i högerspalten.

Tänk på djuren

Tänk på att gamla löv- och rishögar är perfekta boplatser för djur som igelkottar, harar, fåglar och katter. En bra försäkran är att dagen innan flytta riset någon meter. Är rishögen stor så använd en lång planka att häva med. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

89 av 287 fick hjälp av sidans information.

Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan.
Klicka på sidansvarig här nedan för att lämna dina synpunkter.

Sidan granskad 2020-03-04

Sidansvarig:

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

Kommunens logotyp