Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-11-16

Information om varg

Kommunen har fått frågor om hur vi agerar när det gäller vargen som rör sig på Södertörn. Här kan du läsa om kommunens ansvar i frågan och hur Länsstyrelsen jobbar med hantering av vargar.

Kommunens och Länsstyrelsens ansvar

Nynäshamns kommun har inte något ansvar för rovdjur. De förvaltas av länsstyrelserna på uppdrag av Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av varg i länet. Kommunen har vid möte 14 november i Haninge med Länsstyrelsen och forskare från SLU, fått följande information och rekommendationer:

  • Det finns en bekräftad varg på Södertörn, det är en ung hona försedd med sändare.
  • Länsstyrelsen följer vargen noga.
  • Vargen har sökt kontakt med hundar och rör sig emellanåt nära bebyggelse och människor, vilket är att anse som normalt beteende.
  • Vargen har inte varit aggressiv mot människor.
  • Det finns beslut om skrämselåtgärder mot vargen. Om skrämselåtgärderna inte får vargen att ändra beteende kan det bli aktuellt med skyddsjakt.
Varg i skog

Vargars beteende kring människor

Vargar är generellt skygga för människor och går undan utan konfrontation och utan att människor märker att det förekommit varg i området. Därför är rekommendationen att när du rör dig i områden där det finns varg inte smyga runt utan tydligt markera du är där via sång, visselljud eller annat.

Vargars beteende kring hundar

Att en ensam varg söker kontakt med hundar anses som normalt beteende men inte utan risk för hunden. Risken att varg gör hundar illa är mycket låg om hunden är nära människor. Det är hundägarens ansvar att hålla sin hund kopplad. Ibland är vargens lockelse att komma nära hundar större än oviljan att komma nära människor vilket gör att vargen kan bedömas vara orädd. Vargen vänder dock och går åt andra hållet om människor skrämmer iväg den genom oljud (skrik) och att exempelvis kasta någonting emot den.

Länsstyrelsens arbete

Den rovdjursförvaltning gällande varg som bedrivs i Stockholms län innebär att Länsstyrelsen försöker verifiera de vargobservationer som anmäls till myndigheten och via mobilapplikationen rovobs. Länsstyrelsen dokumenterar observationer och beskrivningar av händelser för att bedöma vargens beteende och om det kan anses finnas behov av åtgärd.

Det kan du göra om du sett en varg

Vid vargobservationer vill Länsstyrelsen gärna att observatören ringer länsstyrelsens rovdjurstelefon 070-785 01 22länk till annan webbplats som är bemannad dygnet runt, alternativt rapportera via Rovobs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats


Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-11-20
Sidansvarig: Annie Skytt

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp