Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-06-16

Sommarblommor inspirerade av Eivor

Nu planteras sommarblommorna snart ut. Årets blommor går i rödgula nyanser och är inspirerade av parkarbetaren Eivor och alla andra vardagshjältar.

Parkarbetare planterar blommor i stora urnor med traktor i bakgrunden.

Mats på kommunens park- och naturenhet planterar blommorna i urnor.

Redan under vintern börjar planeringen av sommarrabatterna. Då sitter Nynäshamns stadsträdgårdsmästare Barbara Brass med skissblock och frökataloger. Inspirationen kan komma från olika håll, och i år är det lite oväntat parkarbetaren Eivor som är inspirationskällan.

– Eivor har arbetat på park- och naturenheten i många år och komponerade sommarblommorna tidigare. Hon är en fantastisk person som har tagit hand om, motiverat och pysslat om väldigt många av oss som arbetar här. Årets sommarblommor utgår från bokstäverna i hennes namn och är helt enkelt en hyllning till en fin person som, precis som många andra, lite i det tysta betyder så mycket både för oss som arbetar tillsammans med dem och för Nynäshamn. Har du en vardagshjälte i närheten tycker jag att du ska berätta att du uppskattar personen, säger Barbara Brass.

– För E blir det ekorrkorn som är ett prydnadsgräs med fina vippor, för I orange inkakrage, för V röd verbena, för O oxalis som har ett vackert mörkrött bladverk och gula blommor och för R orange ringblomma. Självklart är de också valda för att de är fina blommor och för att de är vackra tillsammans. Det har varit en liten utmaning, men jag tycker ofta att det blir bättre när man har en ram att utgå ifrån, säger Barbara Brass.

Över 2100 växter planteras

Nu är de äntligen dags för blommorna att komma ner i jorden. Men innan de kan planteras i rabatter eller ställas ut i urnor på gator och torg måste jorden förberedas och blommorna avhärdas.

– Vi har precis fått sommarblommorna och nu arbetar vi med att förbereda jorden och plantera. Det är över 2100 växter som ska planteras, så det tar sin lilla tid säger Barbara Brass.

Förutom i rabatterna kommer blommorna också att planteras i urnor runt om i kommunen. Urnorna som ska stå på broräcket i Svandammsparken får lite annorlunda växter eftersom det blåser så mycket där, likaså stenfatet. Urnorna i Nynäshamns centrum som idag är fyllda med penséer kommer att bytas ut när övriga blommor är på plats.

– Penséerna är så vackra att de får stå kvar en stund till. Sedan grävs de upp och flyttar så småningom till andra platser, säger Barbara.

Massor av blommor i krukor.

Årets sommarblommor väntar på att planteras. I förgrunden syns också Flitiga Lisa.

Fakta om plantering
Rabatterna förbereds och de gamla tulpanlökarna lyfts bort, torkas och vilar i solen innan de återplanteras på andra ställen i kommunen.

Urnorna fylls med makadam och specialjord för sommarblommor. Jorden har högt näringsinnehåll och hög vattenhållande förmåga. En del urnor har gjorts iordning tidigare eftersom jorden måste sätta sig och för att mikrolivet ska ha en chans att etablera sig. När det förberedande arbetet är klart planteras växterna och sedan måste de avhärdas - vänja sig vid livet i blåst och regn efter att ha stått i växthus hela sitt liv. En vecka efter planteringen är de klara att ställas ut på gator och torg.

Text: Lisa Olén

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-06-22
Sidansvarig: Lisa Olen

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp