Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Så kan du hjälpa flyktingar

Många nynäshamnare hör av sig till Nynäshamns kommun och vill hjälpa flyktingar, vilket vi är väldigt tacksamma för. Här finns samlad information till hjälpinsatser i både närområdet och utanför.

Det finns flera olika sätt som du kan hjälpa till på. Du kan exempelvis bli familjehem, Jourhem eller God man. Du kan även engagera barnen på fritiden till exempel lära ut en sport, hjälpa till med läxhjälp, etcetera. Det finns även behov av andra frivilliga insatser samt kläder och prylar.

Stöd till ensamkommande flyktingbarn

Familjehem och Jourhem
Ett familjehem är en familj eller person som tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem. Jourhemmet är ett tillfälligt boende tills barnet eller ungdomen har fått ett familjehem. Här finns mer information

God man till ensamkommande flyktingbarn
En god man är ett stöd för barn under 18 år som inte har sin vårdnadshavare i Sverige. Här finns mer information

Engagera barn och ungdomar på fritiden
Salus Care är ett så kallat HVB-boende i Nynäshamn för ensamkommande flyktingbarn och flyktingungdomar. Även Nynäshamns kommun har två HVB-boenden. Vill du engagera barnen och ungdomarna på fritiden kan du höra av dig till samordnaren för frivilliginsatser, församlingspedagog Titti Berg på Svenska kyrkan i Nynäshamn. Hon samordnar det ideella arbetet i samverkan med andra organisationer, kyrkor och enskilda personer. Tittis kontaktuppgifter är: 08-520 107 56, titti.berg@svenskakyrkan.se . Hon kontaktas helst via mejl.

Stöd till nyanlända flyktingfamiljer

Med nyanlända avses personer som beviljats asyl och fått uppehållstillstånd.

Hyr ut din bostad
Enligt en ny lag från 1 mars 2016 ska Nynäshamns kommun ta emot 104 nyanlända personer under 2016 och 123 personer år 2017.  Du har kanske en stuga på din gård som står tom eller du vill kanske hyra ut din lägenhet under en längre tid. För mer information, kontakta Christian Wigren, flyktingsamordnare på Nynäshamns kommun. Kontaktuppgifter finns under rubriken Kontakt. Här finns också mer information.

Promenera - och få en ny kompis
Nynäshamns kommun är med i projektet Startkompis som länkar samman nyanlända med etablerade svenskar – så kallade startkompisar. Genom en promenad i närområdet får den nyanlände en bra start i kommunen. Här finns mer information.

Praktikplats på företag
Nynäshamns kommun efterlyser kontinuerligt praktikplatser till nyanlända. Tanken är att personen ska studera på Svenska för invandrare (SFI) på förmiddagen och praktisera på en arbetsplats på eftermiddagen. Hör gärna av dig till Christian Wigren, flyktingsamordnare på Nynäshamn kommun.

Insamlingar

Nynäshamns kommun ordnar inga insamlingar av kläder, saker eller pengar utan hänvisar till de hjälporganisationer som finns i Nynäshamn. Klicka på länkarna så kommer du till respektive hjälporganisations webbplats.

Röda korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Rädda barnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Svenska kyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gåvobutiken Walk in closet, som byggdes upp av "Insamling till flyktingar boende i Nynäshamn", har tagits över av Svenska kyrkan. Om du har frågor om butiken, kontakta då Titti Berg på Svenska kyrkan i Nynäshamn: titti.berg@svenskakyrkan.se 

Sidan granskad 2018-02-13
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp