Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2015-11-27

Klart med evakueringsplatser i Nynäshamn

Nu är det klart att Nynäshamns kommun erbjuder Migrationsverket så kallade evakueringsplatser för flyktingar i kommunen.

Migrationsverkets egna boendeplatser räcker inte till just nu och för att ge alla asylsökande tak över huvudet måste Migrationsverket ta till nya lösningar. Därför ber de landets kommuner om hjälp.

På evakueringsplatserna bor flyktingar under tiden som de registrerar sin asylansökan vilket vanligtvis är några dagar, men som läget är i Sverige just nu kan det handla om ytterligare några dagar.  Därefter erbjuds de asylsökande ett annat boende någonstans i Sverige.

Boende för 119 personer

Nu är det klart att Nynäshamns kommun erbjuder Migrationsverket ett boende med 119 platser. Kommunen har valt lokalen eftersom den uppfyller Migrationsverkets krav för evakueringsplatser. Det är oklart när Migrationsverket kommer att behöva boendet men troligtvis blir det någon gång under vecka 49.

”En extraordinär situation”

– Det här är en extraordinär situation där alla kommuner behöver hjälpa till, därför erbjuder vi Migrationsverket evakueringsplatserna, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Kommunens ansvar

Nynäshamns kommun ansvarar för att ställa i ordning lokalen med sängar och sängkläder samt städning. Kommunen ordnar även med mat och dryck samt tolkar. Boendet kommer att bemannas av personal från Nynäshamns kommun samt av frivilliga. Migrationsverket ersätter kommunen för kostnaderna.

Om du vill hjälpa till

Om du vill hjälpa till med evakueringsplatserna kan du kontakta boendets gruppchef Therese Sowilam.: 08-520 739 55.

Mer information

På webbsidan Flyktingar hittar du Frågor och svar om flyktingar, information om evakueringsplatserna samt en sida med information om hur du kan hjälpa till.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-07-06
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp