Missbruk och beroende

Är du orolig för att du dricker för mycket alkohol? Tar du droger och vill ha hjälp att sluta? Överkonsumerar du läkemedel? Eller bekymrar du dig för någon i din närhet som missbrukar och far illa? Här kan du få hjälp.

Vi människor är olika känsliga för att utveckla beroende. Ett riskbruk eller missbruk kan bli ett beroende som påverkar ditt liv och personer i din omgivning. Om du är orolig för ditt eget bruk av alkohol, har testat droger eller överkonsumerar läkemedel så sök stöd hos kommunen eller landstingets beroendvård innan det gått för långt.

 Vill du få en uppfattning om du är i riskzonen eller har du någon gång tänkt på att sluta dricka, så kan du gå in på Alkoholprofilenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På sidan får du också råd och tips om vad som kan vara bra att tänka på.

Vi har tystnadsplikt

Alla som arbetar inom socialfövaltningen har tystnadsplikt. Tystnadsplikten är till för att skydda enskilda personer från att uppgifter om deras personliga förhållanden lämnas till andra. Tystnadsplikten eller sekretess som det också kallas innebär bland annat

  • Att personal inte får diskutera sitt arbete med någon utomstående.
  • Att personal inte får svara på frågor från allmänheten, journalister eller andra förvaltningar som rör en enskilds persons förhållanden.
  • Att personal inte får lämna ut handlingar eller annan skriftlig information om enskild person.

Om du behöver ha samordnad hjälp från fler förvaltningar eller andra aktörer som till exempel hälso- och sjukvården kan du begära att en samordnad plan (SIP) tas fram tillsammans med dig. Då kan du ge samtycke till att sekretessen upphör helt eller delvis mellan de inblandande.

Sidan granskad 2017-03-29
Sidansvarig: Marie Eriksson

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp