Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-04-05

Extratjänster sätter guldkant på tillvaron för äldre

Sedan några månader tillbaka har delar av äldreomsorgen i Nynäshamns kommun förstärkts med så kallade extratjänster. Det innebär att två personer har kunnat anställas inom äldreomsorgen som hjälper till att sätta guldkant på tillvaron för de äldre.

Extratjänster är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som administreras av Arbetsförmedlingen och finansieras av statliga medel via Försäkringskassan. För Nynäshamns kommuns äldreomsorg har dessa extratjänster inneburit en möjlighet att anställa två extra personer på vård- och omsorgsboendena Lotsen, Sunnerbo och Tallåsen.

Pratstunder, promenader och andra aktiviteter

Syftet med extratjänsterna är att sätta en guldkant på tillvaron för de äldre  genom att till exempel pratstunder med de boende, säkra att de som till viss del är rörelsehindrade kommer ut och får frisk luft samt att ordna olika gemensamma aktiviteter.

Elisabeth Shungu-Tshimbungu och Mikael Rönn.

Mikael Rönn och Elisabeth Shungu-Tshimbungu är namnen på de som anställts på extratjänsterna i Nynäshamns kommun äldreomsorg. Mikael och Elisabeth arbetar sida vid sida utifrån ett schema och fördelar sina insatser mellan de tre olika vård- och omsorgsboendena.

Uppskattade av de äldre

Uppskattningen från såväl brukare och anhöriga som personal går inte att ta miste på då de båda innebär en sedan länge önskad och efterlängtad förstärkning.

Vera Nilsson pratar med Micke och Elisabeth.

Idén har hämtats från Södertälje kommun, men har förädlats i Nynäshamn där det inte bara handlar om att anordna olika kultur- och fritidsaktiviteter, utan även inkluderar ett stort mått av trygghetsskapande socialt umgänge med de boende och till viss del även komplettering när det gäller övrig personals arbetsinsatser.

Text: Christer Dahl, aktivitetskoordinator och handledare
och Marie Eriksson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-04-05
Sidansvarig: Marie Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp