Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-03-27

Terapihunden Kenzo sprider glädje

I socialförvaltningens boendestödsenhet finns terapihunden Kenzo. Han och matte Sally Nord träffar dagligen personer som behöver stöd för att få en fungerande vardag.

Terapihunden Kenzo, 5 år.

Sedan december 2012 finns det utbildade tjänstehundar i socialförvaltningens verksamheter. Kenzo är en av flera arbetande hundar.

Han och matte Sally Nord, boendestödjare, träffar tillsammans personer med neuropsykiatrisk problematik, autismspektrumtillstånd, utvecklingsstörning och/eller somatiska funktionsnedsättningar. Att träffa en terapihund är helt frivilligt.

- Kenzo har en lugnande inverkan på de personer som vi möter i arbetet. Han sprider också mycket glädje och motivation. Man kan man klappa Kenzo under ett jobbigt samtal, busa med honom eller ge en godis. Kenzo kan också hämta saker eller vara en viktig faktor för att brukaren ska komma ut på den där promenaden, berättar Sally Nord, boendestödjare inom funktionshinderområdet.

Matte Sally Nord berättar att hon ser på Kenzo att han tycker om att gå till jobbet och att få arbeta. Kenzo är 5 år och har varit diplomerad terapihund sedan maj 2014. Utbildningen tar cirka ett år. Det är respektive hundägare som själv bekostar utbildningen. Kenzo är av hundrasen whippet.

Kenzo tillsammans med en brukare.

- Kenzos styrka som terapihund är att han är lugn och bra på att känna av stämningar. Han är försiktig när det behövs, men han kan också vara lekfull och glad. Kenzo ger våra brukare möjlighet till beröring och närhet. Att klappa och gosa med en hund ger synliga positiva effekter bland våra brukare, fortsätter Sally.

Text: Marie Eriksson.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-10-12
Sidansvarig: Marie Eriksson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp